Цветан Цветанов в село Бисер Снимка: БТА

Почти една година след наводнението в село Бисер виновен за скъсването на стената на язовир Иваново няма.

"Това е действително неприятно, защото събитието е провокирано от лоша стопанственост и лоши мерки, които са предприемани за съхраняването на един воден обект", коментира днес вътрешният министър Цветан Цветанов, който посети харманлийското село. Той допълни, че темата е много болна за самия него, защото в България разследването и правораздаването са доста продължителни процеси.

"Чувствам се като бисерчанин. Защото случилото се тук преди една година бе за мен много силно изживяване. Беше много студено, знаех, че къщите на хората са наводнени, няма къде да се приберат. Имаше такива, които загинаха. Всички тези обстоятелства много промеянт един човек", каза вицепремиерът. 

За една година благодарение на събраните дарения 32 семейства от Бисер вече имат посторени нови къщи. Още 24 трябва да бъдат изградени. В тази връзка от БЧК отново ще стартират камапния за набиране на необходимет средства.

Dnes.bg припомня, че бедствието в Хасковско стана на 6 февруари миналата година. Тогава стената на язовир Иваново се скъса и триметрова вълна заля харманлийското село Бисер. Наводнението отне живота на 11 души. Шестима от тях са от Бисер. Възрастен мъж от село Лешниково получи удар и почина на място при вида на давещите се животни в двора му. Край маджаровското село Бориславци смъртта застигна двама съпрузи. Друго семейство пък бе пометено с автомобила си от водната стихия край село Иваново. Двамата съпрузи също не оцеляха.

Днес жителите на село Бисер дадоха курбан за здраве в знак на признателност към всички, които им подадоха ръка. За приготвяне на курбана местните хора са събирали пари през последния месец и са купили 500-килограмов бик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase