Ако общината излезе от фонда, "Райънеър" може да претендира за обезщетение. Снимка: Dnes.bg
fallback

Редовните полети до летище Пловдив могат да спрат. Това може да се случи, тъй като община Пловдив има намерение да излезе от Фонда за развитие на пловдивското летище. Предстои общинските съветници да обсъдят въпроса на заседанието им утре, 24 януари.

В момента от пловдивския терминал се изпълняват полети до Лондон и Франкфурт, като скоро се очаква да бъдат договорени линии до Испания, Кипър и Турция. 

„За откриването на нови линии авиокомпаниите искат така наречените стимули, а те се осигуряват в цяла Европа от подобни Фондове за развитие на летищата”, коментира пред Dnes.bg директорът на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

В замяна на това общините получават място за реклама на сайтовете на авиокомпаниите и евентуално летищата, до които има полети.

По думите на Ангелов, ако община Пловдив излезе от Фонда за развитие на пловдивския аеропорт, в който влизат общо 10 общини от региона, авиокомпания „Райънеър” ще спре двата си полета до летището и ще претендира за обезщетение в размер на близо 1 милион евро заради неизпълнени задължения.

Договорът между фонда и авиокомпанията е за 5 години, като към момента е изтекъл половината от този срок. Според клаузите евентуално дело ще се гледа от Лондонския съд и при така сключения договор „Райънеър” вероятно ще го спечели.

От пловдивското летище са внесли доклад в общината за тази опасност, обясняват от аеропорта.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев, който е и председател на Фонда за развитие на летище Пловдив, няма подобна вероятност.

„Излизаме от фонда, защото не виждаме дивиденти от това Пловдив да изразходва големи суми за реклама, като членува в него”, коментира пред Dnes.bg пловдивският кмет.

По думите му градът се рекламира по различни начини, като дори миналата година е ползвал столичното метро за тази цел.

Директорът на аеропорта обаче е категоричен, че освен рекламата, с участието си във фонда общините си осигуряват и приходи. Резултатите от проучвания показват, че между 300 и 700 евро се харчат от всеки влязъл в региона пътник, допълни Ангелов.

От летището изтъкват още, населението на Пловдив и региона има достъп до евтини въздушни връзки с Европа и другите континенти.

„Доказателство за това са над 150-те хиляди преминали пътници по редовните линии.”, отчитат от летището.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 11 години

Yyyyy

13

1

преди 11 години

Е как, нали взема от трафика на Софето и с магистралата може и Бургаското да цакнат за някой дестинации или да го оставят само за лятото е върви ги харесвай софетата и жална ни майка с магистралата оказва се ,че лесният и бърз достъп е полезен само за Софетата и спомага да се затварят офиси в другите градове

12

реалност

преди 11 години

Преди местните избори гербаджията Дойчин Ангелов (доколкото знам завършил педагогика) яростно критикуваше предишния кмет. Той обяви, че полетът до Франкфурт струвал само 10 (десет) лева, а аз знам, че с 10 лева не мога да отида с колата си дори до Пазарджик. Питам кой и защо трябва да доплаща на летящите до Франкфурт и т.н.?

fallback