Снимка: daspasimirakli.org
fallback

За незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии настояват от гражданската група „Да спасим Иракли“. Днес участниците в групата ще проведат протести в София, Пловдив и Варна в защита на местността, както и срещу безразборното строителство по Черноморието.

От групата алармираха, че започва реализацията на поредния ваканционен комплекс в Иракли. Инвеститорът е фирмата „Емона 2000“, която планира строителството на еднофамилни къщи.

Със забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по Европейската директива за местообитанията и Закона за биоразнообразието България е пред сериозна заплаха от европейски санкции, предупреждават от гражданската група.

„Временните решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни - само твърди и решителни системни действия могат да предотвратят унищожаването на зоните и съд за България“, посочват от групата.

Предстои България да докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година. Рискът да се окаже, че много от тях са били унищожени поради бездействие на министъра на околната среда и водите и ненавременно изпълнение на императивни задължения е съвсем реален, посочват още от групата.

Oще по темата

Един от основните недъзи на системата, заради която трябва отново и отново да спасяваме Иракли и други места по Черноморието е, че липсва регламент в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който да гарантира и овластява гражданите да могат да защитават интересите си сами при нови инвестиционни предложения, алармират гражданите.

Междувременно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че е била изискана цялата документация за екооценката на инвестиционния проект на „Емона 2000“ от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. Проверката е установила, че законодателството е спазено, а територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е била урбанизирана, а върху нея има стари постройки – бивш пионерски лагер и почивна станция.

Според ведомството всички доклади по екооценката са били подложени на обществено обсъждане през 2010 г., а през 2011 г. решението на  РИОСВ-Бургас е публикувано на сайта на инспекцията. Възражения обаче не са постъпвали нито в РИОСВ-Бургас, нито в министерството на околната среда, съобщи ресорният министър Нона Караджова на извънредна пресконференция.

„Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност, в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс от страна на заинтересувани страни. Това доказва, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност“, посочва се в съобщение на министерството, разпратено до медиите.

Собственикът на терена в Иракли пък съобщи, че притежава законно издадени разрешителни за строежа и обясни, че не смята да бетонира ивицата, а да изгради екоселище от затворен тип, предаде БТА.

Що се отнася до Камчийски пясъци, строителството на ваканционния комплекс, което се подготвя още по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски, в местността е временно замразено до издаването на заповед за обявяване на защитената зона Камчия. Ако инвеститорите желаят да осъществят намеренията си, трябва да започнат нова процедура за оценка по реда на екологичното законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Stanqo

преди 11 години

avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_na_Cherno_more/

50

АнгелKo

преди 11 години

Трябва да има както плажове наситени с хотели и заведения така и палаткови и пусти плажове.Въпреки че съм глобалист понякога ми се иска да ида на някакво диво райско кътче на което липсва цивилизация

49

Анонимен

преди 11 години

На Иракли за първи път целунах най-прекрасното момиче!Отнемат ни спомените!

fallback