Снимка: БулФото - архив
fallback

Миналата година е най-неуспешната за тютюнопроизводството, като страната ни е произвела едва 22 хил. тона тютюн. Това е почти два пъти по-малко от продукцията от предходната година, когато са произведени над 40 хил. тона, каза директорът на Института по тютюна и тютюневите изделия доц. Христо Бозуков на дискусия за бъдещето развитие на сектор „Тютюн”, съобщиха от Селскостопанската академия.

Така страната ни от второ място след Италия, отива на четвърта-пета позиция по производство на тютюн в ЕС. От добитите количества  90 % отиват за износ. По думите на доц. Бозуков, бюджетът на България в момента се крепи на два основни стълба – тютюна и горивата. Те носят по близо 2 милиарда евро приходи от акцизи годишно в държавната хазна.

Тютюнът е с най-висок принос за брутния приход в растениевъдството от всички култури, отглеждани в страната. От около 70 хиляди регистрирани земеделски производители у нас, половината са тютюнопроизводителите. Тази година средните изкупни цени на ориенталските тютюни се движат около 6.50 лв. за кг. В Гърция цената е двойно по-висока, заради по-доброто качество на продукцията. Тя от своя страна, обаче е обвързана с използваните сортове.

До преди 10 години тютюнът беше една от малкото земеделски култури в България, от която на 100 % бяха застъпени български сортове. През последните години обаче, в страната се налагат редица чужди сортове. Така днес при сортова група Басми 70 % от семената, които се ползват са български, а 30 % чужди. При сортова група Виржиния - 60 % са български и 40% са чужди, а при сортова група Бърлей – само 5 % са български, а 95 % са чужди.

Друг не по-малко тревожен факт е използването от някои производители на не сертифицирани тютюневи семена с неясен произход или собствено производство. Това се потвърждава от разминаването в площите разсадени с тютюн и закупеното количество сертифицирани семена.

Тази практика води до производство на тютюн, неотговарящ на критериите и изискванията на изкупуващите фирми за качество на тютюна, което от своя страна снижава себестойността на произведената продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

анонимен

преди 11 години

Турците са работлив народ и със или без тютюн винаги са се оправяли и ще се оправят и те са по-малко *** от българите!

14

Анонимен

преди 11 години

ако не са работливите турци гладни ще умрете

13

Кънчо

преди 11 години

Ххаха, аз съм сигурен, че пак са си 40 хил. тона произведени, само че както пеят Ъпсурт- "нещо накупихте бели бусове". И мноог ясно, вместо да и дават по няколко левчета на кило за тоя кървав труд, хората си продават сами стоката.

fallback