Аварирал ТИР. Снимка: Булфото

Общ преглед
Ръководството на пътната агенция и на областните пътни управления да направят необходимата мобилизация, за да бъдат отворени, обработени и проходими утре до 12:00 часа пътищата в цяла Източна България. Това е разпоредила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Отварянето на пътищата е важно с оглед на това хората да могат да се приберат по родните си места за празниците.

Ситуацията в  Североизточна България продължава да е изключително тежка. Най-лошо положението е в област Разград. Всички пътища в областта са затворени, а в две от разградските общини остава бедствено положението. Основна цел е главните пътни направления да бъдат поетапно отворени при успокояване на ураганния вятър, който навява огромни преспи сняг.

В област Шумен също остава бедствено положението. Пътищата там са затворени. Единствено пътят Търговище – Шумен е отворен, но само за леки автомобили с вериги.

След 14 часа се подготвя отварянето на АМ „Хемус“ в участъка от Шумен до Варна. В момента учатъкът е само частично проходим, но след 14 часа по магистралата ще тръгнат както леки автомобили, така и автобуси за междуградски превоз. Пътят Варна – Бургас остава затворен, но е осигурен обходен маршрут.

Над 200 аварирали ТИР-а са изтеглени от пътищата на републиканската пътна мрежа за изминалото денонощие. Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, над 100 ТИР-а не са я спазили и се е наложило през нощта да бъдат вадени.

В Германия таксата за вадене на ТИР е 100 евро, а тук това го правим безплатно, обяви министърът. Тя е категорична, че има още много да се желае от дисциплината на водачите. По-строгите санкции пък били мотив за дисциплинираност.

В Североизточна България към настоящия момент няма бедстващи хора и закъсали автомобили, обяви министърът.

Тя апелира хората да се запознаят с прогнозата за времето, преди да предприемат пътуване. Едва утре по обед времето щяло да започне да се успокоява и ще е възможно да се започне обработката на всички пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase