Царевец Снимки: Ростислав Грънчаров

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търново" е в пълния си блясък от вчера след монтирането на червен лазер, базиран в Патриаршеската църква „Възнесение Господне", показва репортаж на Ростислав Грънчаров в читателската рубрика на Dnes.bg мРепортер.

„Звук и Светлина“ е аудио-визуален спектакъл, който изпъстря крепостта "Царевец" с уникални светлинни ефекти и оставя незабравим спомен у зрителите. Звукът от спектакъла представя исторически събития от времето на второто българско царство.

Целта на спектакъла е със средствата на музиката и ефектното осветление да се изгради един запомнящ се емоционален образ на хълма крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост. Водещ елемент е специално написаната музика, с помощта на която се проследяват историческите събития и се характеризират техните невидими образи.

Още първите звуци ни потапят в един нереален свят, далече назад във вековете, когато по тези земи са живеели траки, славяни и дошлите по-късно прабългари. Музикалната тема наслагва последователно мисли за създаването на Българската държава в 681 г., борбите за нейното укрепване.

Спектакълът е реализиран от българо-чехословашки екип, ръководен от Въло Радев и Яромир Хник. Първото излъчване е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър.

Насладете се на снимките на Ростислав в мРепортер, а ние в Dnes.bg очакваме и събитията, уловени от вашия телефон или фотоапарат:


Царевец

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase