Снимка: Булфото
fallback

Децата, приети в МБАЛ-Разлог със симптоми на хранително отравяне, са изписани, заяви пред “Фокус” Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

38 деца от 125-то СОУ в София бяха приети през нощта на втори срещу трети ноември в болницата в Разлог. Те се оплакали от повръщане, разстройство  и коремни болки.

Децата са част от група от 84 ученици от първи до пети клас, които са били на “зелено училище” в гр. Банско.

По случая инспектори от РЗИ-Благоевград са започнали още на трети ноември сутринта епидемиологично проучване за причините, довели до натравянето на децата.

Oще по темата

Войнов допълни, че има два съществени пропуска, които са довели до нeприятната ситуация. Първият е, че от училищата, които са били на “зелено училище” в хотела, не са уведомили БАБХ за престоя си там: “Ако имаше това уведомление, нашите служители щяха да отидат и да проверят обекта. Вторият съществен пропуск, който не е по-маловажен, е, че обектът не е работил от лятото, отворил е точно преди да дойдат децата - пак няма уведомление от собственика на хотела, че е затворил обекта и че го отваря. Това трябва да стане с уведомление и съответно нашите експерти да отидат и да проверят в какво състояние е обекта”, каза още Войнов.

Според него не е много вероятно храната да е причината за натравянето, а по-скоро занижените хигиенни условия в хотела.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза от своя страна, че ако причината за натравянето е храната, ще бъдат взети мерки и санкциите ще са жестоки. „Защото, за да се развали празникът на децата и да се донесат тревоги на родителите, няма да бъде допуснато и то при условие, че те са платили доста високи цени”, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

до 19

преди 11 години

***, явно Господ е бил мъдър и не е допуснал ти да се размножиш, затова пишеш за децата като за ла**а. Да пази Бог от такива *** като теб! А децата са добре-можеш да се захапеш за ***, *** нещастен!!!

26

Веселин

преди 11 години

Чудно е как само тези деца са се отровили.Ние бяхме в хотел Банско спа и холидейс.Храната беше толкова нискокачествена и лоша,че стомасите ни през цялото време се чудеха какво сме им дали.Всичко естествено завърши със сериозни стомашно-чревни проблеми.За малко се разминахме с болница.

25

Мен

преди 11 години

Жестоки санкции = 500 лв глоба и 5к в джоба (на някой)

fallback