Сесията на Общинския съвет. Снимка: БТА
fallback

Скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като генерал Васил Делов - освободителят на Кърджали, не беше обявен за почетен гражданин. 

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали. 

От ГЕРБ и БСП бойкотираха тържествата по повов 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Срам и позор за Кърджали, коментира областният лидер на БСП Милко Багдасаров. Според него това е не само предпоставка за етническо напрежение, но "директно обявяване на противопоставяне".

Това вече не е празник на Кърджали и може би ще поискаме смяна на датата, като те да дадат предложение защото нямат право да празнуват нещо, в което не вярват, че трябва да правят, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса мотивира гласуването на колегите си с протестната подписка на жители на общината, които поставят под въпрос историческата значимост на ген. Делов. Той заяви, че нямат нищо против ген. Делов и не са против него, но решението трябвало да се вземе единодушно, без възражения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

458

Анонимен

преди 11 години

До НЕДА DA PRIMITIVNI BALGARI,S ELEMENTARNO MISLENE BAY GANOVTSI

457

Анонимен

преди 11 години

До Анонимен VEDNAGA STE SI NAPRAVIM DRUGO DPS TOVA NEE RE6ENII ,A PRIMITIVNO MISLENE

456

Анонимен

преди 11 години

До георги kogato na babati tsafnat nalimite

fallback