Снимка: БТА
fallback

Четири семейства от кооперацията, в която тази нощ се взриви трафопост в Бургас вече са настанени в хотел. Това съобщиха от общината. Техните апартаменти са най-пострадали.

В кооперацията все още няма електричество. Ако то не бъде възстановено до довечера и за останалите обитатели на сградата ще бъдат осигурени нощувки в хотел за сметка нa EVN.

От общината имат готовност да предоставят и общински жилища за пострадалите в сградата. Засега никой не е поискал такова. Приключил е и огледът на постройката от експертна комисия от общината. Жилищата на горните етажи са обитаеми.

Няма опасност от срутване на блока, смятат специалистите. Назначена е и комисия за опис на щетите в присъствието на собствениците. В комисията ще има представители на ЕVN и общината.

Междувременно от EVN съобщиха, че няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла ниско напрежение на трафопоста. Според дружеството това е установил първият външен оглед на повредения трафопост.

Oще по темата
Екипи на дружеството все още не са допуснати до помещението на трафопоста от следствените органи, но огледът отвън показва механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите високо напрежение и кабелите, посочват от компанията. Няма следи от изтичане на масло.

Специалистите от Австрия се очаква да пристигнат до края на деня. Двете независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента ще започнат работа при първа възможност. Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството. Продължава и вътрешното разследване на компанията.

Вече е възстановено захранването на по-голяма част от клиентите в района на инцидента с трафопоста в Бургас. Все още без електрозахранване са апартаментите, намиращи се в пострадалия вход на жилищната кооперация, където се намира авариралият трафопост. Работи се усилено по осигуряването му с цел до края на деня хората там да получат електричество, увериха от дружеството.

Междувременно екипи на EVN България Електроразпраделение извършват проверки на всички трафопостове, разположени в сгради на територията на Бургас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Yakov

преди 11 години

Причината може да е само една - късо съединение в шинната система на ЗРУ 20 kV и причинена от котка. По всяка вероятност се е промъкнала по време на отстраняване на повредата когато вратите са били отворени.

21

Offnews

преди 11 години

Не, в сградата няма инсталация за природен газ. Най-близката е на половин километър.

20

Кемо

преди 11 години

Прочетете коментар 36 и в допълнение искам да ви кажа че, трафопоста неможе да гръмне сам по себеси, но той съдържа взривоопасни вещества, които може да се отделят при високи температури! Именно това е станало, загазовала се е стаята в която се намира трафа и при искра се е запалила тази газова смес. По принцип всичко което гори може да създаде взрив при затворено помещение, но да се твърди че причината не е в електрозахранващата компания е абсурдно, дори смешно!!!

fallback