Снимка: Dnes.bg

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения срещу шофьора на ТИР, който скъса тролейбусни жици и уби пешеходка.

Като причина за скъсването на жиците се изтъква натоварения багер върху камиона, който е закачил  контактната мрежа и тя е паднала върху 42-годишната Галя Халачева. 

56-годишният Стефан Цвятков е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата, които указват на водачите да не създават опасности за движението, да контролират през цялото време пътните превозни средства, които управляват, да намалят скоростта или да спрат винаги, когато възникне опасност за движението и така по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката.

Още по темата
„За престъпление с посочената правна квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до шест години, както и лишаване от право на управление”, съобщи пред Dnes.bg говорителят на прокуратурата Галина Андреева.

Спрямо шофьора на тира е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1000 лв.
Разследващите са установили, че връзка на контактната мрежа е ударила пешеходката по главата и е счупила гръбнака й. Шофьорът на камиона е влачил жиците повече от 30 метра, тъй като не е разбрал какво се е случило.

Прокуратурата разпореди проверка на цялата контактна мрежа в Пловдив, която на места е увиснала, и възложи на КАТ и ДАИ да контролират извънгабаритните превозни средства.

Загиналата Галя Халачева е работила в Първа градска болница и е майка на двама студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase