Снимка: архив Булфото
fallback

През месец юли имаме покачване на консумацията на ток по Черноморието с над 30%, което е доста значително”, заяви пред Dnes.bg говорителят на EVN - България Крум Косев.

От компанията отчитат пик на потреблението на електричество по морето.

„От наша страна са взети мерки за нормална работа на съоръженията въпреки тежкия режим, при който те са подложени да функционират в момента”, каза още Косев.

Високите температури, постоянно включените климатици и големият поток на туристи са натоварили максимално електропреносната мрежа по Черноморието.

За да избегнат сривове в доставката на ток, EVN са изградили 80 километра въздушни кабелни линии, 40 нови трафопоста, а съоръженията са инспектирани след тежката зима. В големите курорти като Несебър, Поморие, Слънчев бряг, както и в Бургас, са разположени допълнителни аварийни групи.

„По времето на все още активния летен сезон, разбира се, очакваме значителни товари по електроразпределителната мрежа, в готовност сме да реагираме адекватно”, коментира още Крум Косев.

В по-малките курорти, където се наблюдава огромно количество туристи като Свети Влас, Елените, Приморско и Китен, също са разположени аварийни екипи на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

До rossen

преди 11 години

Росене, ако си спец по темата, дай повече информация...2000 Мегавата от новите фотоволтаични панели каква площ заемат?Колко енергия струва самото производство на тези панели и колко години един такъв панел трябва да работи, само да си покрие изразходваната енергия са получаването му.И не на последно място - ако хладилника и котлона ми ползват от този ток, ще искам ли да ги включа срещу скромните 79 ст./квтч

20

rossen.kulov

преди 11 години

24 Нали това ти казват., че се е увеличила консумацията спрямо предвидените стойности.А колкото до АЕЦ Белене - забравете го. Ето вече има нова генерация фотоволтаични панели, които до 2-3 години ще навлязат масово, а те са с доста по високо КПД от сегашните. След 3 години може и нови да измислят и още по-добри да станат.

19

Анонимен

преди 11 години

Ве ... комсомолки приказки ... не можете да направите една бакалска сметка колко се харчи лятно време и да осигурите мощности (каквото и да значи това) . Не разбрах ква работа имат да пищят по весниците вместо да свършат няква работа, а не само да грабят хората... Ми кат не можете закривайте, продавайте ... друг да дойте, който може.

fallback