Паметникът на връх Бузлуджа. Снимка: Булфото
fallback

Областният управител на Стара Загора Недялко Недялков забрани достъпа на хора в сградата на Дом паметник връх Бузлуджа, както и извършването на всякакви технически дейности и влизането на хора в сградата за осъществяването им.

Като причина са посочени превантивни мерки за недопускането на инциденти поради лошото състояние на недвижимия имот, съобщиха от Областната администрация в Стара Загора.

В мотивите на областния управител се посочва, че паметникът в землището на с. Крън, община Казанлък, е неизползваем, с нарушена конструкция и в лошо състояние, поради което е негоден за експлоатация.

Това според преценката на Областната администрация застрашава живота и здравето на хората, които ще бъдат в района на паметника.

"В тази връзка и в изпълнение на произтичащите ми от Закона за защита при бедствия правомощия по организиране изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, считам за наложителна мярка налагането на забрана за достъп на лица вътре в сградата на Дом-паметник връх Бузлуджа”, посочи областният управител в специално изявление.

Заповедта на Недялко Недялков е във връзка с честванията на празника на Българската социалистическа партия.  Традиционният събор на левицата на връх Бузлуджа ще се състои в събота под надслов "Решимост за промяна".

На историческата поляна под върха членове и симпатизанти на БСП ще отбележат 121-ата годишнина на организираното социалистическо движение в България и празника на БСП - 2 август.

Dnes.bg припомня, че преди година тогавашният областен управител на Стара Загора Йордан Николов също забрани достъпа на социалистите до паметника на връх Бузлуджа. Последваха множество скандали, като социалистите обвиниха управляващата партия в съботаж на празника им.

Oще по темата

Младежите от партията все пак осветиха паметника по време на честванията на левицата, въпреки че през деня дори премиерът Бойко Борисов им забрани.

Малко по-късно министър-председателят обвини БСП, че са превърнали в кочина Бузлуджа и се наложило млади ГЕРБери да чистят върха след червения събор.

Тогава Борисов прикани "червените" да му пуснат от "Позитано" 20 писмо и "да си си я вземат и да се оправят".

Още същия ден лидерът на БСП Сергей Станишев прие хвърлената ръкавица за паметника на Бузлуджа и настоя държавата да прехвърли безвъзмездно собствеността върху паметника обратно на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Анонимен

преди 11 години

Ей къде се събрахте бе? Сигурен съм, че всички дето искате да събаряте не сте създали нищо в живота си, само чупите и чупите, пробвайте нещо да създадете. Вечер след дискотека, телефони, кофи, коли, стадиони и каквото ви падне унищожавате хайка гамени, ако не живеехме в такава анархия щехте да разберете много бързо каква е цената на безчинствата. Този паметник е платен до последната стотинка от дарения и харесва ли ви или не, е част от историята, уважавайте историята за да уважата и вас в бъдеще

113

Н. Николаева

преди 11 години

С"Ъ"БОТАЖЪТ е спрямо българския език. Хайде поне журналистите и редакторите да бъдат грамотни !

112

Анонимен

преди 11 години

серГей гащите си не може да поддържа вдигнати, чинията ще поддържа:)

fallback