Кметът съобщи, че ще обжалва решението в съда. Снимка: архив, Булфото

На брифинг в Монтана кметът на града Златко Живков заяви, че решението на Комисията за установяване и предотвратяване конфликти на интереси срещу него е политическо.

Живков коментира, че целта на това решение е "да се отклони вниманието на хората в Монтана от тежката ситуация, в която е изпаднала партия ГЕРБ в региона след скандала с изнудването на бизнесмени и ареста на депутата Димитър Аврамов". Кметът съобщи, че ще обжалва решението в съда и заяви, че разчита на безпристрастността на българските магистрати.

Според решението на Комисията по конфликти на интереси през 2008, 2009 и 2010 година общината е купувала лекарства от аптеката на съпругата на кмета Албена Живкова за нуждите на ветераните от войните и на децата в детските градини. Стойността на лекарствата е 7000 лева.

Златко Живков заяви, че до началото на 2009 година, когато е влязъл в сила Законът за конфликт на интереси, общината и аптеката на съпругата му "Алба" са имали договор за изплащане за лекарства на ветерани от войните.

Този договор е бил подписан, тъй като други аптеки отказвали да дават лекарства на ветераните, понеже преводите от държавата за общините по това перо се бавели много във времето.

С влизането в сила на закона от 1 януари 2009 година договорът е бил прекратен и повече общината не е купувала лекарства от аптека "Алба". Две от фактурите по този договор, които са били съставени през месец декември 2008 година, са били изплатени през януари 2009 година, уточни Живков.

Той припомни, че част от обвинението е, че от аптеката на съпругата му са купували лекарства и детски градини и училища от общината, но обяви, че те имат собствени бюджети и сами решават как да харчат парите си.

Живков коментира, че печалбата от тези 7000 лева на аптеката на съпругата му е 700 лева и това е нищожна сума на
фона на средствата по скандала с изнудваните земеделски бизнесмени в Монтанско. Кметът на Монтана съобщи, че аптека "Алба" има договор с община Монтана, по който привежда всеки месец по 2000 лева като спонсорство за спортните клубове в града, а тези пари са много повече от спечелените 700 лева от продажба на лекарства на ветерани и детски градини от общинат, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase