Двореца в Кричим. Снимка: kingsimeon.bg

Симеон Дянков е първият министър, стъпил в Двореца в Кричим от 20 години насам, коментира пред "Фокус" управителят на двореца Венцислав Парпулев.

До преди дни дни имението се стопанисваше от НСО, а преди това собственик е бил УБО, които го наследяват от царското семейство след екстрадирането му.

Семейството е живяло в двореца близо 10 години. В бившето царско имение са нощували още Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Вълко Червенков. Последният дори си е позволил да удължи леглото на царицата, за да нощува в него, тъй като е бил едър мъж.

Още по темата

През 1957 година в двореца в Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин.

Всичко в царския дворец е запазено в автентичния му вид от 1936 година досега - мебелите, посудата, килимите. Няма нито една изчезнала чаша, или лъжичка на царското семейство, всичко се пази по опис, похвали се управителят на комплекса.

"Материалът за обзавеждането е немски, стилът и архитектурата - също. Няма нито една отлепена плочка досега, всички мебели са от масивно дърво и са правени по поръчка, паркетът не е сменян изобщо", допълни Порпулев.

В двореца има 12 бани, спални за около 30 души, киносалон с примитивно дистанционно управление. В него се е прожектирано с киномашина. Има няколко детски стаи, детски занимални, салони за чай.

Покоите на царицата, с изключение на преправената спалня, стоят непокътнати, нейната баня продължава и днес да блести от лукс.

Има писалища и офиси, ловен салон с трофеи на царското семейство. Картините също са запазени от 1936 година.

Дворецът е на два етажа, всеки по 450 кв.метра.

В момента дворецът се поддържа от камериерка, домакиня и още двама мъже. Все още той се охранява строго и не е достъпен за посетители, но преди седмици министър Дянков се зарече, че ще го отвори за обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase