Част от стенописите по разкритата гробница. Снимка: Dnes.bg

Уникална семейна гробница със стенописи беше открита при ремонтни работи в Пловдив. Находката е на повече от 1500 години и в нея са открити три скелета. Късноантичната гробница е част от южния Некропол на Филипопол.

На находката се натъкнали работници на ЕВН при подмяната на подземни кабели. Първоначално те попаднали на саркофаг с размери метър на 80 сантиметра.

Археолозите успели за часове да разкрият част от гробницата, която се намира зад бившия Партиен дом в центъра на Пловдив.

"Вътре имаше човешки скелети, два от които в анатомичен порядък, другите кости са разпръснати. Гробницата е ограбена още през античността, като от гробния инвентар до момента сме намерили една игла за коса", разказа пред Dnes.bg археологът Мая Кютова.

От ЕВН са спрели ремонтните работи до разкриването на цялата находка. Те са се ангажирали да финансират разкопките на археолозите.

"Бяхме изненадани, но това е нещо ценно по отношението на развитието на туризма", коментира директорът на ЕВН-България Йорг Золфелнер.

Гробницата е уникална заради откритите в нея стенописи.

"Много рядко се разкриват гробници със стенописи и в конкретния случай стенописите са запазени в почти пълна цялост до горния край на гробната камера", разказват археолозите.

Те са категорични, че намерените скелети не са на вампири, каквито останки бяха открити преди седмица край Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase