Продажбата на всякакви хранителни продукти по плажовете е незаконна. Снимка: Булфото

Хотелиерите в курортния комплекс "Слънчев бряг" искат работното време на всички открити заведения да бъде ограничено до полунощ.

Те ще се борят до край за ограничаването на шума - идея, която е залегнала и в новия Закон за туризма.

Вече е направено предложение до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за ограничаване на работното време на откритите заведения до 23 часа, заяви пред БТА председателят на Управителния съвет на "Съюз на собствениците" Слънчев бряг Елена Иванова.

Тя уточни, че проблемът бил в това, че в повечето случаи до един хотел имало няколко обекта - магазини, барове, дискотеки. Това утежнявало контрола, тъй като натрупването на шум идва от всички обекти около хотелската част.

"Спираме последователно дейността на всеки един от тях, за да може да се определи кой от тези обекти е в нарушение, обясниха инспекторите", заяви Иванова.

Здравната инспекция остава единственият орган, оторизиран да замерва шума, пък разкри д-р Георги Паздеров - директор на Регионалната здравна инспекция в Бургас.

От община Несебър съобщиха, че в края на сезона ще могат да обобщят данните дали този сезон е бил по-тих или по-шумен от предишния.

Заради системни нарушения от началото на проверките до момента са затворени два обекта. Те се намират в Бургас.

Над 300 кг продукти от животински и неживотински произход са конфискувани заради изтекъл срок на годност и подменена етикетировка.

Средно по 350 обекта се проверяват на седмица по родното Черноморие, съобщиха от Агенцията по храните.

Глобите варират от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Акцент на проверките е и продажбата на всякакви хранителни продукти по плажовете, която е незаконна.

Съдействието от концесионерите на плажовете пък е решаващо за отстраняването на проблема, твърдят инспекторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase