Главен комисар Николай Николов. Снимка: Bulphoto

Държавата преговаря за вероятно финансиране с евросредства след земетресението в Перник. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението”, който участва в дискусия "Визия за политиките за защита от бедствия и аварии", съобщи Дарик.

По думите на Николов в момента екипът на министър Томислав Дончев води разговори за създаването на програма за превенция и цялостно възстановяване след бедствия.

За да може Европейската комисия да отпусне средствата от фонда за бедствия, е необходимо щетите да възлизат на 0,6% от брутния вътрешен продукт, добави той.

До края на септември трябва да са готови документите за изграждане на ВиК система с колектор и асфалтирани пътищата в село Бисер с европейски средства, посочи комисар Николов. До септември ще е факт и доброволчески отряд за реакция при бедствия, който ще бъде финансиран от държавния бюджет с над 1 млн. лв.

"До септември трябва да излязат няколко наредби за евакуацията. Работим много активно по консултативния съвет по въпросите за защита от бедствия към Министерския съвет”, добави комисар Николов.

Още по темата
Необходимо е да се направят законодателни промени, като рискът от земетресение бъде включен в задължителния застрахователен пакет на държавните и общински имоти, посочи Ина Ахмедова от клуб "Визия 21”.

"За нас е най-важното да се предотврати, доколкото е възможно, настъпването на големи материални и нематериални щети. Предлагаме подобряване на инженерната инфраструктура. По отношение на водите трябва да се вземат по-сериозни мерки за уточняване на отговорностите – по отношение на собствеността на язовирите, по отношение на тяхното инженерно поддържане. Засилен строителен контрол по отношение на сградите и разбира се, ясно разграничаване на функциите и отговорностите при спорна собственост”, добави Ахмедова.

Всички предложения на организаторите на дискусията "Визия за политиките за защита от бедствия и аварии" са обобщени в над 20 точки и са изпратени до МВР, Министерството на околната среда и водите и това на регионалното развитие и транспорта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase