Снимка: Булфото
fallback

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Томас

преди 11 години

Само не мога да разбера как ги правите тия сметки, след като дори не знаете, колко голяма искам да е къщата? Кой ви е казал някога, че ще е 100 квадрата? Лека вечер :)

159

Анонимен

преди 11 години

Описваш ми ивичест без да знаеш какво е ама на 100 кв си е точно към 30 кубика смятаи го ако искаш:)0,2х100 -20 плоча + 40х 0,40 х 0,3 хехе ,айде толкова е приемливо да не са 5000 ,а 3000 лв Айде от мен

158

Томас

преди 11 години

О, това моето е само идея - в близките години няма да почна вероятно нищо - живея в двуетажна къща :) Участвал съм в не един и два строежа - и 20 см плоча няма да мръдне - с по-дълбоки части в краищата - дебели по 25-30 см - дълбоки 30-40 см.

fallback