Снимка: Архив Булфото

Още година ще остане да действа временният маршрут на трамваите по линии с номера 1 и 7 покрай НДК, обяви главният архитект на София Петър Диков по време на заседанието на комисията по транспорт на СОС.

Временното трамвайно трасе от "Петте кьошета" до НДК предизвика сериозни протести от живеещите непосредствено до него при изграждането му преди две години.

По думите на Диков причина за оставането на временния маршрут е липсата на яснота за това кой от двата маршрута, които се обсъждат, ще бъде избран.

Според единия вариант трамваите ще се изместят над сегашния трамваен път на линия номер 6, която ще се спре. Така с естакада трамвайните мотриси ще се качват от "Петте кьошета" към НДК.

Вторият вариант е изграждането на трамвайното трасе от кръстовището на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий" към "Петте кьошета".

От "Столичен електротранспорт" посочиха, че при който и да е от реализираните варианти ще продължи да е натоварен бул. "Христо Ботев", откъдето ще преминава 40 на сто от трамвайното движение в столицата.

При аварийна ситуация и с премахнати релси по бул. "Витоша" няма как да се осигурява трамвайното движение в южните райони, посочи изпълнителният директор на дружеството Евгени Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase