Снимка: Ройтерс
fallback

Апелативният съд във Варна утрои сумата на обезщетението, което Прокуратурата на Република България трябва да плати на лидер на ДПС в Исперих. Заради несправедливо обвинение Гюнай Хюсмен, председател ан общинската организация на политическата сила в града, ще получи над 60 000 лв.

През миналата година той заведе иск за 130 000 лв. по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите.

Пред окръжните магистрати в Разград неговата защита пледира, че заради продължило 12 години досъдебно и съдебно разследване, завършило с оправдателна присъда, на Хюсмен са нанесени неимуществени вреди. Те се изразяват в: стрес, непрекъснато психическо напрежение, уронване на честта, достойнството, авторитета и доброто му име сред обществото, влошаване на здравословното му състояние. Лидерът на ДПС в Исперих получил язва, гастрит, невроза, сърдечни проблеми и диабет, инсулт.

Съдът в Разград постанови Хюсмен да получи обезщетение от 20 000 лв. Според апелативните съдии обаче държавата трябва да му плати 60 000 лв.

И двете инстанции приемат, че на Хюсмен се дължат и 1 458,93 лв. - това е стойността на заплатите, които той не е получил, след като бил отстранен от кметския пост в началото на разследването срещу него. За дължими от държавата съдиите признават и 300 лева адвокатски разноски, магистратите от Варна увеличават съдебните разноски от 509 лв. на 2775 лв.

Общо държавата трябва да плати на лидера на ДПС в Исперих 64 533,93 лв., а той - 15 лв. такса за въззивната жалба. Решението обаче може да бъде обжалвано и на трета инстанция - Върховен касационен съд.

Разследването срещу агробизнесмена Гюнай Хюсмен започна през 1999 г., когато той бе кмет на Исперих. Първоначално обвиненията за длъжностни престъпления срещу него бяха 6, но постепенно отпадаха, като остана само едно, свързано с продажба на ведомствени апартаменти. По него Хюсмен получи оправдателна присъда от съда в Търговище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

anonim

преди 11 години

tiya pari da podari na zeta tsiganin

50

той, тя, то

преди 11 години

хайде лягайте да спите, бе да починете и вземете акъл от Хюсмен, та да станете и вие като него. да имате пари. Ама то сама с писане в сайтовете не става. Там трябва труд брате, труд и акъл. Ама човека не стои пред компютъра като вас. хем нямате здрави ***, хем дрънкате. Пъзльовци! Хайде лека нощ

49

Анонимен

преди 11 години

Тия дето пишат законите трябва да бъдат подлагани на тройно освидетелстване. ТРОЙНО! Аман от луди за връзване в парламента!

fallback