Снимка: болница "Света Марина"

Продължава да е в кома 27-годишната бременна жена, която миналия месец получи два инсулта.

Станислава Христова е в критично състояние и опасност да получи трети инсулт, информираха от болница "Света Марина", където лекарите се борят за живота й.

Все още се търсят европейски клиники и специалисти, които да извършат животоспасяващата й операция.

По разпореждане на здравния министър Десислава Атанасова ще бъдат поети всички необходими разходи за лечението на младата жена от Варна.

Вече е осигурена и допълнителна медицинска техника, както и скъпоструващи консумативи, които да следят непрекъснато мозъчният й кръвизлив.

Ако на Станислава бъде извършена отворена неврохирургична интервенция, това би застрашило живота й, както и  този на бебето, затова се търси хирург по ендоваскуларното лечение.

В Университетска болница Варна обаче няма обучени специалисти за провеждане на такова лечение. Като цяло такива медици липсват у нас.

Още на 10 април младата жена получила първия си инсулт, заради което е била настанена в терапевтичното отделение на лечебното заведение.

След прегледите станало ясно, че кръвоизливът е зад лявото й око. Лекуващите я лекари обяснили на близките й, че могат да се намесят, но операцията можела да доведе до загуба на зрение, впоследствие и на говора на жената. Съществувал риск и от пълна парализа, както и от смърт.

Докторите изпратили писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъде командирован италиански професор, който да извърши сложна интервенция, цената на която е около 30 000 лв.

20 дни по-късно, докато чакали отговор, пациентката била покосена от втори инсулт. От 29 април жената е в кома.

Навръх Гергьовден по състоянието на Станислава е заседавал разширен консилиум от водещи невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, реаниматори, акушер-гинеколози и ръководството на "Света Марина". Сега вече има пари, само се търси специалистът, който ще спаси живота на младата жена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase