Цветан Цветанов. Снимка: БТА
fallback

Ще се осигури денонощна охрана, но няма да бъде открит нов полицейски участък в плевенското с. Мечка. Такъв ангажимент пое тази вечер пред жителите на селото вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на срещата си с тях.

Цветанов посочи, че липсата на финансов ресурс е пречката за откриване на полицейски участък в селото.

„Ще се ръководим от върховенството на закона и ще направим всичко възможно, да се чувствате по-сигурни. Монтираните камери в невралгичните точки на населеното място и информацията, която получаваме, ще помогнат за разпознаване на извършителите, за да се предприемат необходимите полицейски действия. Системата за видеонаблюдение ще допринесе полицейските сили да реагират в реална ситуация и в реално време“, подчерта той.

Министърът инспектира на място работата на въведената от две седмици система за видео наблюдение и резултатите от допълнителните мерки на полицията за ликвидиране на т.н. битова престъпност и посочи, че при необходимост броят на камерите ще бъде увеличен.

Системата включва видеосървър в село Мечка, работна станция за управление и наблюдение в РУП-Пордим, 12 камери, монтирани на стълбове и сгради, оптични кабели с медиа-преобразователи за пренос на видео сигнал на голямо разстояние. Специализираните 12 камери са висококачествени и осигуряват възможност за по-лесно разпознаване на извършителите на нарушения и престъпления, както и на детайли от използваните превозни средства за придвижване.

Цветанов разясни, че ще се осъществи и по-ефективна разстановка на полицейските сили за денонощна охрана.

По данни на РПУ-Пордим, което отговаря за района, през периода с видеокамерите в селото има само едно регистрирано престъпление, което е разкрито. Извършителят е рецидивист с 6 престъпления, осъден 4 пъти на пробация и два пъти с условна присъда.

Вицепремиерът коментира, че ако има по-ефективна съдебна система, която да изпълнява и своята превантивна дейност, няма да се наложи допълнително законодателство за защита на частната собственост.

Той подчерта, че ще се обърне към Висшия съдебен съвет с предложение на места в страната със завишена битова престъпност да бъдат организирани подобни срещи с хората, на които да присъстват и съдии.

Цветанов изтъкна, че областната дирекция на полицията ще предприеме допълнителни действия за неутрализиране на лицата от престъпния контингент. Той определи и ежеседмични срещи на ръководството на ОДМВР – Плевен с жители на Мечка за поддържане на партньорство при решаване на проблемите, свързани със сигурността и обществения ред.

По данни от полицията в с. Мечка живеят около 1200 души, като около 450 от тях са роми. С криминални престъпления са регистрирани извършители и от двата етноса.

В сравнение с миналата година битовата престъпност е намаляла с около една трета след предприетите допълнителни полицейски мерки. Те са насочени към повишаване на сигурността на хората в плевенското село, а това е част от приоритетите на ръководството на МВР, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

127

преди 12 години

ТИ КОЙ БАЛЪК

115

Данчо

преди 12 години

Какви хора сте,що тъй бе чоджум?Та това са гласоподаватели,елехторат!Бъдещето на България!Плодят се като ***!Само ДДТ,извинете ТТ е решението.Думата ми е за ***.

114

Анонимен

преди 12 години

Кои?

fallback