Цветан Цветанов. Снимка: БТА

Ще се осигури денонощна охрана, но няма да бъде открит нов полицейски участък в плевенското с. Мечка. Такъв ангажимент пое тази вечер пред жителите на селото вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на срещата си с тях.

Цветанов посочи, че липсата на финансов ресурс е пречката за откриване на полицейски участък в селото.

„Ще се ръководим от върховенството на закона и ще направим всичко възможно, да се чувствате по-сигурни. Монтираните камери в невралгичните точки на населеното място и информацията, която получаваме, ще помогнат за разпознаване на извършителите, за да се предприемат необходимите полицейски действия. Системата за видеонаблюдение ще допринесе полицейските сили да реагират в реална ситуация и в реално време“, подчерта той.

Министърът инспектира на място работата на въведената от две седмици система за видео наблюдение и резултатите от допълнителните мерки на полицията за ликвидиране на т.н. битова престъпност и посочи, че при необходимост броят на камерите ще бъде увеличен.

Системата включва видеосървър в село Мечка, работна станция за управление и наблюдение в РУП-Пордим, 12 камери, монтирани на стълбове и сгради, оптични кабели с медиа-преобразователи за пренос на видео сигнал на голямо разстояние. Специализираните 12 камери са висококачествени и осигуряват възможност за по-лесно разпознаване на извършителите на нарушения и престъпления, както и на детайли от използваните превозни средства за придвижване.

Цветанов разясни, че ще се осъществи и по-ефективна разстановка на полицейските сили за денонощна охрана.

По данни на РПУ-Пордим, което отговаря за района, през периода с видеокамерите в селото има само едно регистрирано престъпление, което е разкрито. Извършителят е рецидивист с 6 престъпления, осъден 4 пъти на пробация и два пъти с условна присъда.

Вицепремиерът коментира, че ако има по-ефективна съдебна система, която да изпълнява и своята превантивна дейност, няма да се наложи допълнително законодателство за защита на частната собственост.

Той подчерта, че ще се обърне към Висшия съдебен съвет с предложение на места в страната със завишена битова престъпност да бъдат организирани подобни срещи с хората, на които да присъстват и съдии.

Цветанов изтъкна, че областната дирекция на полицията ще предприеме допълнителни действия за неутрализиране на лицата от престъпния контингент. Той определи и ежеседмични срещи на ръководството на ОДМВР – Плевен с жители на Мечка за поддържане на партньорство при решаване на проблемите, свързани със сигурността и обществения ред.

По данни от полицията в с. Мечка живеят около 1200 души, като около 450 от тях са роми. С криминални престъпления са регистрирани извършители и от двата етноса.

В сравнение с миналата година битовата престъпност е намаляла с около една трета след предприетите допълнителни полицейски мерки. Те са насочени към повишаване на сигурността на хората в плевенското село, а това е част от приоритетите на ръководството на МВР, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase