Снимка: Bulphoto

„Изпитанията, които търпи и преодолява с Божия помощ нашия народ, ще ги преодолее, ако има повече вяра, надежда и любов.” Това заяви пред Dnes.bg пловдивският митрополит Николай.

Днес той служи повече от 4 часа в храма „Света Марина” в Пловдив. Опашка от стотици вярващи се изви пред църквата, където хората чакаха с часове, за да минат под плащеницата, с която е покрито тялото на Исус.

На разпети петък не се служи Света литургия, защото Господ е пренесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. През целия ден вярващите минават под масата за здраве и опрощение на греховете си.

„Със сигурност всички ние грешим, защото знаем, че няма човек на този свят, който да не греши – само Господ – Исус Христос е безгрешен и той претърпя тази саможертва, за да изкупи нашите грехове”, каза още владиката.

На Разпети петък ревностните християни спазват строг пост - не ядат нищо, дори не пият вода. Но в днешно време рядко се срещат толкова вярващи хора.

„Пожелавам да посрещнем с радостни сърца и със светли чувства и радостта ни да бъде пълна от славното и спасително Възкресение Христово.”, призова митрополитът.

Пловдивският владика Николай ще бъде начело на делегацията, която ще донесе на България Благодатния огън от Йерусалим. Самолетът каца в събота в 19 часа на летище Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase