Първата построена къща в Бисер вече е факт. Снимка: Impact Press Group
fallback

Първата къща в наводненото харманлийско село Бисер вече е факт. Тя е с площ от близо 60 кв.м. и се състои от две стаи, баня и тоалетна.

В нея ще живеят семейство Мария и Иван Стоянови и 81-годишната баба Мара- майката на Иван.

Заслугата за построяването на къщата има старозагорският бизнесмени Стефан Шоселов. Той дарил строителните материали и платил за труда.

"Няма по-силен стимул от това, виждайки сериозните проблеми, да се опиташ да помогнеш по някакъв начин", разказа бизнесменът.

Няколко дни след наводнението в Бисер той дошъл и видял на място какво се случва.

"Трогнаха ни се сърцата", обясни Шоселов. Той получава пълно и светкавично съдействие от местните власти и урежда максимално бързо документацията за новата къщата.

"Трябваше да изпълним обещанието, което дадохме на хората за Великден да влязат в ново жилище", допълни той.

На 6 февруари, когато триметровата вълна от скъсалата се стена на язовир Иванов тръгва към  харманлийското село, баба Мара, синът й, снаха й и внукът й били в къщата.

"Синът каза давай да се махаме, качихме се на колата и избягахме. Като се върнахме нямаше вече къща", спомня си 81-годишната бисерчанка.

Въпреки загубата и сълзите в очите, възрастната жена кроеше своите планове - в събота да боядисва яйца за Великден.

На официалното представяне на новата къща се събра почти цялото село. Хората, останали без дом, се радваха на събитието и се надяваха, че и техният ред ще дойде скоро, тъй като все още не е ясно кога ще започне строителството на разрушените над 50 къщи, за което бе изпратена покана към строителни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

mhm

преди 12 години

Поне да има къде да се подслонят хората....кой ти гледа архитектурата при подобни бедствия!

61

ДО 76

преди 12 години

Ти каква къща искаш да построят на бабето бе ? Като на Абрамович ? Този стил се нарича минимализъм или контемпоризъм , ама ти ОТДЕ ДА ЗНАЙШ :) !

60

Аз

преди 12 години

Ок,браво на дарителя!Но това е наистина ужасно подобие на къща и най-смешното е,че преди да започнат да се строят,проектите,скиците или картинките(ако мога така да го нарека)бяха съвсем различни от този павилион,който наричат къща!!!Ама че идиотщина!!!Не им прави чест!Смешници!!!

fallback