Първата построена къща в Бисер вече е факт. Снимка: Impact Press Group

Първата къща в наводненото харманлийско село Бисер вече е факт. Тя е с площ от близо 60 кв.м. и се състои от две стаи, баня и тоалетна.

В нея ще живеят семейство Мария и Иван Стоянови и 81-годишната баба Мара- майката на Иван.

Заслугата за построяването на къщата има старозагорският бизнесмени Стефан Шоселов. Той дарил строителните материали и платил за труда.

"Няма по-силен стимул от това, виждайки сериозните проблеми, да се опиташ да помогнеш по някакъв начин", разказа бизнесменът.

Няколко дни след наводнението в Бисер той дошъл и видял на място какво се случва.

"Трогнаха ни се сърцата", обясни Шоселов. Той получава пълно и светкавично съдействие от местните власти и урежда максимално бързо документацията за новата къщата.

"Трябваше да изпълним обещанието, което дадохме на хората за Великден да влязат в ново жилище", допълни той.

На 6 февруари, когато триметровата вълна от скъсалата се стена на язовир Иванов тръгва към  харманлийското село, баба Мара, синът й, снаха й и внукът й били в къщата.

"Синът каза давай да се махаме, качихме се на колата и избягахме. Като се върнахме нямаше вече къща", спомня си 81-годишната бисерчанка.

Въпреки загубата и сълзите в очите, възрастната жена кроеше своите планове - в събота да боядисва яйца за Великден.

На официалното представяне на новата къща се събра почти цялото село. Хората, останали без дом, се радваха на събитието и се надяваха, че и техният ред ще дойде скоро, тъй като все още не е ясно кога ще започне строителството на разрушените над 50 къщи, за което бе изпратена покана към строителни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase