Общ преглед

 

Уникални триизмерни прожекции върху знакови обществени сгради с историческа стойност стават част от новите атракции за гражданите и гостите на Велико Търново.

Те ще се подготвят в рамките на програмата за кандидатурата на старата българска столица за Европейска столица на културата, съобщи кметът Даниел Панов.

По думите му решението е прието след огромния зрителски интерес, предизвикан при премиерата на спектакъла за празника на града на 22 март. Според справка на общината новото шоу е било наблюдавано от над 35 000 зрители.

Видеото веднага стана хит и в интернет, където само за няколко дни е било наблюдавано от десетки хиляди души.

Стойността на новата атракция е над 45 000 лв., които са осигурени от спонсори и дарители, защото този разход не е предвиден в инвестиционната програма на общината, подчерта Панов.

Идеята е взаимствана от фестивала на светлинните изкуства във френския град Лион, какъвто предстои да се състои и във Велико Търново, подчерта градоначалникът на старопрестолния град.

Според него се обсъжда и вариант за триизмерна прожекция с възможностите на технологията "3-d mapping" върху стените на крепостта "Царевец".

Това ще бъде съвсем нов спектакъл, различен от аудиовизуалното шоу "Звук и светлина", който в момента не може да се наблюдава от площада пред крепостта поради ремонтни работи.

Новото представление ще бъде прожектирано на национални и официални празници, а "Звук и светлина" ще се излъчва всеки петък и събота след завършването на реконструкцията на площада през септември.

Следващата триизмерна прожекция върху сградата на Държавната художествена галерия "Борис Денев" в парка "Асеневци" ще бъде на Великден - 15 април, уточниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase