Протестиращите работници от ОЦК-Кърджали. Снимка: БТА
fallback

Оловно-цинковият комбинат в Кърджали е воден към очевиден фалит - това е една от версиите, по които работят прокуратурата и полицията, след като бяха сезирани, коментира пред bTV социалният министър Тотю Младенов, който се намира при протестиращите работници в предприятието.

"Трябва да свършим доста работа с двата синдиката, ще имаме много разговори, към които днес се присъединява и премиерът Борисов", каза още Младенов.

Oще по темата

По думите му ще бъдат подадени искове от името на работници за изплащането на заплатите им, заедно с лихвите, които се дължат за съответните периоди.

Това ще стане след намеса на съдия изпълнител, който предстои да блокира сметки и имоти на концесионера на предприятието Валентин Захариев.

Социалният министър добави, че освен за трудови възнаграждения, ОЦК-Кърджали дължи пари още на ВиК, общината, "Язовири и каскади", фирми доставчици и подизпълнители. Задълженията на комбината само към банките са над 100 млн. лева.

Тотю Младенов увери стачкуващите, че Валентин Захариев не се ползва с протекции от страна на властта.

"Никой никого не пази! Виждате, че действаме безкомпромисно. На всички фирми на този собственик ще има данъчни ревизии", отсече министърът.

Той заяви още, че ОЦК-Кърджали трябва да попадне в сериозни ръце, да има сериозни инвестиции в бъдещето му.

Младенов призова работниците да се откажат от протестите и блокирането на пътища. Те обаче бяха категорични, че блокада на пътя ще има, както и че няма да работят повече за Захариев, дори и да си получат заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Мери

преди 12 години

Много се съмнявам ОЦК-Кърджали да не последва съдбата на Кремиковци. Оборудването е на възраст около 50-60 години и отдавна си е изпяло песента. Хайде, със сероочистката улавянето на SO2 и SO3 ще се справят; с електрофилтри ще намалят рязко и пепелното съдържание във въздуха. Но публикуваните данни (виж в-к 24 часа) са направо стряскащи : От втората половина на 2008 г. до края на 2009-а (само тогава ли ??) е регистрирано силно завишение на стойностите на арсена . Наличието на кадмий е 4 пъти над ПДК, на олово - над 7 пъти ПДК! Та кадмият и оловота са силно токсични метали, за арсенът пък да не говорим! И дълговете към банките над 160 млн лв! Това означава ,че който дойде като инвеститор, много здраво ще му се стъжни и е необходим срок минимум и то в най-оптималния вариант (сключени дотговори идоставено оборудване) 1 година за сероочистка и ефективно улавяне на финия прах! Направо не мога да разбера инж.Х.Хасан: той много добре знае ,че Кърджали се крепи на ОЦК и че на практика градът седи на буре с барут. Спираш завосдът хората остават без работа и то по линията рудодобив-обогатяване на рудата до концентрат- производство на олово и цинк! Толкова ли не е могъл да разбере, че без модернизация комбинатът един ден ще спре да работи. А инж.В.захариев е от стара коза яре и виждайки,че капиталовложенията са непосилни за него, очевидно е решил да източи завода и да бяга. Както направи с Кремиковци. Откровено казано, песимист съм в закупуванетона ОЦК. Това означава хвърялнето на пари на вятъра, защото вредните емисии може и трябва да се намалят, но на ред идва отдавна остарялото оборудване. Откъде пари за него и кой ще вземе Москвич 403, за да го превърне в мерцедес S класа?! Не е ли по-евтино построяването на нов завод!

73

Анонимен

преди 12 години

А къде беше държавата досега? Работници, миньори, не отстъпвайте! Ако се примирите със зълъгванията на министрите и ако Захариев не застане в най-скоро време, без протакане, пред съда, ако не получи подобаваща присъда за всичките си престъпления, вие отново ще бъдете най-удобните и безпомощни жертви. Вие и децата ви!

72

777

преди 12 години

Е НАЛИ РЕВАХТЕ ПРЕДИ ГОДИНИ, ДЕМОКРАЦИЯ ТА ДЕМОКРАЦИЯ. Е НА ВИ ДЕМОКРАЦИЯТА, 5%БОГАТИ И 95%БЕДНЯЦИ ,ЩЕ БАЧКАТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ ДОЖИВОТ, ЩЕ УМИРАТЕ ПРЕДИ ПЕНСИЯ .ДЕЦАТА ВИ, ЩЕ БЯГАТ ВЪВ ЧУЖБИНА И, ЩЕ ПЛАЩАТЕ ,КАТО ПОПОВЕ ДАНЪЦИ НА ДЪРЖАВАТА И МОНОПОЛИСТИТЕ. НАЙ НАКРАЯ, ЩЕ ИЗМИСЛЯТ НАЧИН ДА ВИ ВЗЕМАТ И ЖИЛИЩАТА .ПРОСТО ОЩЕ НЕ МУ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО. *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА!

fallback