Славка и Дамян. Снимка: Impact Press Grouр

Социално слабо семейство от Хасково остана без дом на рождения ден на детето си. Вчера следобед Славка, Дамян и 9-годишният им син трябваше да напуснат общинското жилище.

Причината - устни жалби от съседи, че семейството прави оргии в дома си, а и вдига много шум. От Община Хасково обявиха, че неколкократно са били сигнализирани за проблема. 

Славка и Дамян са израсли в дом. Когато заживяват заедно, общината ги настанява в общинско жилище. Не след дълго ги извежда от него отново заради жалби от съседи, че нарушават спокойствието им.

През 2009 година администрацията ги настанява в новото им общинско жилище. Откакто са в него, Славка и Дамян на два пъти закъснявали с наема. Последният случай е от края на миналата година, когато получили заповед да напуснат жилището.

По ирония на съдбата вчерашната акция на община Хасково по извеждането на семейството от общинското жилище съвпаднала с рождения ден на сина им.

"Кметът Георги Иванов е постъпил правилно, тъй като всички трябва да спазват обществения ред. Това, което не можехме да допуснем, е 9-годишно дете да остане на улицата", коментира днес началникът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Грета Иванова.

След като обсъжда ситуацията с областния управител Ирена Узунова, двете решават с лични средства да настанят семейството на хотел и да осигурят празнична вечеря за рожденика.

Тази сутрин обаче Славка и Дамян се срещнаха с кмета на Хасково Георги Иванов. След разговор с него стана ясно, че ключовете за жилището ще им бъдат върнати.

В замяна на това двамата съпрузи трябваше за пореден път да подпишат декларация, че са наясно с общите условия за ползване на общинското жилище и ще ги спазват.

Междувременно социалните обявиха, че ще отпуснат на безработните Славка и Дамян месечна помощ от 109 лева. Освен това ги посъветваха да подадат молба като социално слаби, за да възползват от възможността да получават средства и за месечния наем на общинското жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase