Мирослав Найденов посети село Бисер. Снимка: Impact Press Group

Наводнените земеделски земи в село Бисер ще бъдат обезщетени на 100 %, обеща министърът на земеделието Мирослав Найденов по време на своето посещение в пострадалия от наводненията район, съобщиха от земеделското министерството.

Все още не може да се каже точния размер на щетите от гледна точка на стопански постройки, тъй като това е по-продължителен процес, отбеляза министър Найденов.

По думите му този процес е по-лесен при животните, защото за тях има регистър, "благодарение, на който обезщетенията за тях бяха изплатени буквално първите дни след бедствието".

Вече са изцяло изплатени обезщетенията на намерените на място мъртви животни. До края на седмицата ще бъдат преведени парите за загиналите животни, чиято смърт е удостоверена с протоколи или от следствията.

Така, който иска ще може да си вземе нови животни и да възобнови животновъдството в района, посочи земеделският министър.
 
Найденов посочи още, че по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще бъдат отпуснати средства за ВИК мрежата, пътната настилка и засегнатия мост в Бисер.

Още по темата

"Хората вярват, че селото ще възкръсне от руините и затова имат пълната подкрепа на държавата", обеща още той.

Найденов отчете, че има предприети действия, като по този начин се изгражда модел на това как да се реагира при подобни случай, ако се наложи отново.

Той каза, че ще предложи да бъде номиниран за герой областният управител на Хасково Ирена Узунова заради всеотдайната й работа след случилото се и подкрепата, която дава на хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase