Не се знае дали ДКЕВР ще приеме предложението. Снимка: архив Булфото

ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН поскаха днес скок в цената на тока за битови и стопански абонати от юли тази година.

Електроразпределително дружество ЕВН България настоя за скок с 3,6%.

В случай, че държавният регулатор ДКЕВР приеме предложението, дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България ще бъде 0,15658 лв./квтч. (без ДДС), а нощната - 0,10603 лв./квтч. (без ДДС).

Така ако едно домакинство, което до момента е плащало сметка за ток от 39,92 лева, то след увеличението от 1 юли ще плаща 41,36 лева.

От ЕВН отбелязват, че исканото увеличение на електроенергията е по-малко от средногодишна инфлация, обявена от НСИ – 4,2%.

Средногодишната инфлация се ползва като основен ценообразуващ елемент.

От своя страна от ЧЕЗ България настояват за повишаване на цената за електроенергията с 6.44%.

Компанията е изчислила, че са й необходими 151 млн. лева за инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България.

Ако искания скок влезе в сила средномесечната сметка за електроенергия ще се увеличила с 2,49 лева (с ДДС), изчисляват от дружеството.

Най-голямо увеличение поискаха от Е.ОН България. Те настояват цените на електроенергията за жителите на Североизточна България да се увеличат с 9,1 на сто.

Според дружеството, това се налага заради годишната инфлация от 4% и разходите за изпълняване на европейските изисквания за енергийна ефективност и ВЕИ за либерализация на пазара.

От дружеството изчисляват, че предлаганото изменение на крайните цени за битовите клиенти би променило с 4 лева месечната сметка на едно домакинство със стандартна годишна консумация от 3 500 Квтч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase