Снимка: Bulphoto

Кирил Рашков и едноименният му внук са отказали да свидетелстват по делото за убийството на 19-годишния Ангел Петров от с. Катуница. Двамата са направили това, за да не навредят и да не бъдат уличени в престъпление техни близки.

Адвокатът на обвиняемия за убийството Симеон Йосифов пък поиска делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, което означава да бъдат разпитани само 11 от призованите 30 свидетели, съобщи Нова телевизия. Поради тази причина Цар Киро и внукът му бяха отведени, без да бъдат разпитани.

Делото днес продължи с разпити на свидетели и изчитане на свидетелските показания на онези, които не бяха допуснати до свидетелстване, но вече са ги дали в хода на досъдебното производство.

Според приетата от съда комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза 55-годишният Симеон Йосифов умишлено е убил момчето. Ангел е бил притиснат от автомобила и влачен повече от 20 метра.

Петимата свидетели, пътували в микробуса, твърдят, че не са видели нищо. Йосифов напълно отрече да знае да е прегазил човек и не се призна за виновен.

Той обаче промени показанията си и вече твърди, че някой е пръснал спрей в очите му при инцидента от 23 септември миналата година. Преди делото той твърдеше, че е ударил куче, а днес заяви, че не е блъскал никого. По тази причина бяха преразпитани четирима от свидетелите, които са пътували с него в буса

Извън залата се говори, че най-вероятно ще се стигне до искане за назначаване на психиатрична експертиза на подсъдимия.

Днес стана ясно, че Нихат Али, известен като Кьорния, е организирал хората от "Столипиново" да заминат с два микробуса и 10 коли към Катуница, за да сплашат Веселин Христев и близките му. Ромите от "Столипиново" отишли да сплашват в Катуница, защото Рашкови им обещали по 100 лева и кебапчета.

Родителите на убитото момче ще заведат делото срещу компанията, която е застраховала микробуса, тъй като с него е извършено транспортно произшествие с убит човек и ще поискат обезщетение.

Ден преди трагичния инцидент с Ангел от Катуница Кирил Рашков и дъщеря му Събка заплашваха, че ще съберат хора от ромския кв. „Столипиново” в Пловдив, че ще ни нападнат и убият, заяви Веселин Христев, който е основният свидетел срещу Рашкови.

Още по темата
Същия ден, 23 септември, ромите, дошли въоръжени с ножове, тръби, хладни оръжия, за да убиват, каза Христев. Те му препречили пътя и излезли от колите. Най-отпред на колоната от автомобилите били внукът на Рашков и неговият баща Ангел, а след тях и джип и други членове на фамилията. Само това, че Веселин е звъннал на тел. 112 и е обявил това на висок глас, е предотвратило масово нападение.

Ангел не е тръгнал към буса, а се е затичал натам, защото е мислил, че бият някого. Тогава именно са го прегазили, разказаха баща му и Веселин Христев.

Двама от свидетелите по делото казаха, че полицията е знаела, че предстоят размирици в селото. При обаждане на тел. 112, за да съобщят, че е станал инцидент с прегазеното момче, от полицията са казали, че имат информация и попитали започна ли боят, посочва в показанията си Иванка Васева. Тя определя този факт като арогантен.

Показанията й бяха прочетени от съдията, тъй като е сред свидетелите, които не бяха допуснати днес до изслушване. Изчитането но свидетелските им показания, дадени в хода на досъдебното производство, вече приключи.

След почивка Пловдивският Окръжен съд ще решава как ще продължи съдебния процес. Дори обаче той да приключи тази вечер, присъдата ще бъде обявена утре или следващите дни,заяви съдията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase