Багер бута пострадала къща в село Бисер. Снимка: Impact Press Group
fallback

Символичен старт на събарянето на 50-те разрушени при наводнението в село Бисер къщи бе даден днес. До 8 март обявените за негодни домове ще бъдат изравнени със земята.

Първата съборена къща днес бе на 74-годишната Тянка Найденова. На 6 февруари, когато 3-метровата вълна потопи харманлийското село, тя остава във воден капан в собствения си дом.

"Не вярвах, че такова нещо ще дойде", разказа баба Тянка. Тя вярва, че обещаното възстановяване на разрушените домове, ще се случи.

Желанието й, както и на останалите жители на Бисер останали без дом, ще бъде удовлетворено.

Старозагорска фирма е поела ангажимента да предостави безвъзмездно типови проекти с необходимата придружаваща ги документация.

Всяко семейство, останало без дом, ще може да избере как да изглежда новото му жилище.

"Квадратурата му трябва да е съпоставима с разрушеното старо", уточни областният управител на Хасково Ирена Узунова.

Кой след това ще строи новите къщи все още не е ясно.

Освен обявените за 100% негодни къщи в Бисер има и 107, които се нуждаят от ремонт. Две от тях ще бъдат ремонтирани от общините Бургас и Русе.

"Надявам се те да дадат добър пример и на останалите администрации в страната", каза Узунова.

В Бисер днес бе и директорът на направление "Първенства и турнири" към БФС Антон Попов. Той направи оглед на футболното игрище в селото, което също пострада при наводнението.

"Ще бъде възстановен теренът и съблекалните, ще се поставят пейки за публиката, ще осигурим и нови екипи за мъжкия и детския отбор от селото", обеща Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Бисерка от Русе

преди 12 години

Добре е, че Община Русе ще ремонтира пострадала къща в с.Бисер. Но защо досега не ремонтира, нито една от разпуканите пет къщи в Русе при пропадането на земния льосов масив под уличния завой I-ви клас и под къщите. Льосът беше обилно намокрен от срязан уличен водопровод и трамбован усилено от "временен", недопустим транспортен трафик. Аварията в Русе се случи на 5 март 2009 г. Още сме живи. Аварията беше също човешка грешка, грешка от безхаберието на поредица Общински управляващи и съветници.

6

жалко, но факт

преди 12 години

Вместо от с. Бисер да търсят сметка на герберите за безхаберието преди потопа, народа вика урааа на Тиквите за това че им дават пари! Ето това е популизъм! Да си забравиш жертвите заради парите от герб!

5

До 10

преди 12 години

Абе не те ли е срам!!!!! Какво са виновни хората, че са останали без домове? Дано не преживееш ужаса, който ги е сполетял. *** долен!!!!!!

fallback