Снимка: Impact Press Grouр
fallback

2000 литра в секунда се изпускат от язовир "Елена", който се намира в едноименното хасковско село.

От рано тази сутрин на мястото тежка техника отваря нов преливник, през който водата да изтича по-бързо.

Целта е предотвратяване и на най-малката възможност от скъсване на стената при предстоящото снеготопене.

Очаква се с отварянето на новия отвор да се покачи водата в река Бисерска, която преди седмица потопи село Бисер и отне живота на 6 души, други четирима души също загинаха от придошлата вода в харманлийски села.

Oще по темата

От Кризисния щаб молят местното население да бъде мобилизирано, да не се движи по поречието на река Бисерска и да не пускат животни в районите в близост до коритото на реката. Изрично подчертават обаче, че мерките се предприемат с цел превенция.

"Засега няма опасност от нова вълна като тази в харманлийското Бисер, както и от наводнение на други села в района", твърди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който на място следи дейностите по отварянето на новия преливник.

Според жителите на село Елена основният изпускателен кран на язовира е бил бетониран в началото на 90-те години.

Оттогава единственият вариант за контролиране на количествата вода, изпускани от язовира, е било изпомпването с маркучи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

инженер

преди 12 години

Тия *** начело с Трайчо защо не разбиха бетона дето е затапил аварийния отводнителен вентил, а по най-ненормалния и просташки начин разрушиха стената?Дано там да не се засили водата от топенето на снега или от проливни дъждове!Бог да ги пази хорицата там!

25

pege

преди 12 години

Нали нямаше опасност и всичко било под контрол. Изведнъж само за седмица и изведнъж дайте да го точим. Некадърството за енти път се показва, ама страх лозе пази.

24

George

преди 12 години

За тези,които се интересуват - резултатите от едно "изпускане" на управляващите в Харманли - публикувани в сайта на Дневник - "От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата"

fallback