Снимка: БТА
fallback

Италия и Полша изразиха готовност да окажат помощ на България заради тежката ситуация с наводненията в Хасковска област, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Българските власти задействаха Европейския механизъм за гражданска защита на 7 февруари, като поискаха 80 хиляди чували с пясък, 50 палатки, подходящи за зимни условия и 2000 квадратни метра геотекстил (материал, използван за подсилване на речни диги и язовирни стени).

По-малко от три часа след сигнала от България Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури. В следващия час се включи и Полша, с оферта за геотекстил и чували с пясък, отчитат от Представителството на ЕК.

Очаква се, че и други страни членки да се включат с предложения за помощ.

“Тази бърза реакция на българския сигнал за помощ показва ясно европейската солидарност със страната ни в този труден момент. Още по-впечатляващо е, че предложенията за подкрепа идват в момент, когато самите Италия и Полша се борят с последиците от тежка зима.

Oще по темата

Днес, когато България е в риск от сериозни наводнения, предложената материална помощ ще помогне да избегнем нови щети и човешко страдание,” отбеляза комисар Кристалина Георгиева.

Центърът за наблюдение и информация към Европейската комисия продължава да следи отблизо развитието на крайно студената зима, която обхваща голяма част на Европа.

Заради ниските температури загинаха над 350 души, а няколко европейски държави обявиха бедствено положение.

Европейската комисия е готова да координира обмена на информация и предоставянето на помощ между държавите, участващи в Европейския механизъм за гражданска защита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 12 години

52 - имаш предвид някой да ни освободи от ПОЛИТИЦИ май :)Няма да е лошо

44

Анонимен

преди 12 години

ако видят тая снимка освен чували спясък, няма с друго да помогнат хаха

43

Анонимен

преди 12 години

ES moje samo da ni ograbi , no nikoga niama da ni pomogne !

fallback