Снимка: Reuters

Най-лошото за съжаление тепърва предстои, изрази своите опасения еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева пред БНР.

По думите на Георгиева предстоящото снеготопене, което ще започне при покачване на температурите, може да доведе до "катастрофални последици".

Еврокомисарят потвърди, че ЕК следи внимателно ситуацията в България и е готова при нужда да окаже помощ с хора и техника, както и с финансови средства.

"Аз дотогава много се притеснявам, тъй като голямо наводнение изисква много внимателно управление и насочване на водата да не залее населени места, да има по-малко щети и, разбира се, да избегнем човешки жертви, но това също така води след себе си обикновено много тежки последици.

Питейната вода може да се замърси, ако тя се смеси с отпадъчната. Ако се загуби електроподаването, може да се наложи доставката на генератори и това ние осигуряваме чрез европейската система на Гражданска защита", допълни Кристалина Георгиева.

Тя бе категорична, че трябва да има инвестиции за превенция на подобни инциденти.
 
"Инвестиция в превенция от 1 лев пести 5-6-7 лева от щети. Не е само България, където изоставаме в създаването на такава култура за управление на риска, където институционално изоставаме, нямаме добра хоризонтална координация, нямаме добра връзка между центъра и местата.

Трябва да работим, да решаваме тези проблеми и да говорим за тях не само когато нещастието се е случило, а да се превърне в постоянна тема за разговор и най-вече терен за работа в следващите месеци и години", завърши Кристалина Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase