Убитият български сержант. Снимка: THEATRUM BELLI

Загиналият при вчерашната атака срещу френските войници в Афганистан българин е от разградското село Раковски, потвърди кметът на селото Стефан Цонев.

Баща му е пенсионер и живее в Раковски, а майка му от няколко месеца работи в Турция.

Съпругата на загиналия Хинка Симеонова също живее в Разград, а синът им Мелвин е на три години.

Кметът обясни, че Свилен Симеонов е с българско гражданство. По думите му безработицата е причина мъжът да замине във френския легион.

"Понеже няма работа, младите от селото заминават да търсят препитание в чужбина. Селото е от 2 500 жители, а половината ги няма", коментира той.

Още по темата
Кметът обясни, че през ноември 2000 година Симеонов си е сменил името от турско на българско. Рожденото му име е било Танер Мехмедов Узунов.

Цонев описа семейството на загиналия като много добро и сплотено. Според него, че в все още не се знае кога ще бъде транспортирано в родината тялото на убития българин.

За последно Свилен е разговарял със съпругата си в четвъртък вечерта, разказа зет му Реджеб Алиосманов. Видели се по скайпа.

Той обяснил, че след два дни се прибират в Марсилия, а на 2 февруари ще се видят в България.

"Отначало не разбрахме дали е сред ранените или е убит, но впоследствие се установи, че е сред загиналите", заяви той.

Свилен планирал през февруари да се върне завинаги във Франция, където щял вече да обучава войници, без сам да ходи на мисии. Семейството имало намерение да си купи къща в Марсилия.

По думите на Реджеб, родителите и съпругата на Симеонов получили покана да заминат в Марсилия за военното поклонение, което щяло да се проведе в понеделник.

Селото е покрусено от новината, че техен съселянин е сред убитите френски войници в Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase