Снимка: БТА

Ахмед Башев е „Цар Киро на Родопите“. Това заяви лидерът на РЗС Яне Янев, който призова ДАНС и прокуратурата в Благоевград да разследват спешно действията на гърменския кмет, който продължава да упражнява икономически, религиозен и политически диктат в Западни Родопи.

Той съобщи, че в село Рибново, община Гърмен, в момента са на проверка представители на инспектората и ръководството на министерството на образованието и на Агенцията за закрила на детето.

Те ще проверяват събитията, свързани с насилствените протести на децата от Рибново, заставяни да бойкотират и саботират учебния процес след назначаването на новия директор на училището Манчо Джуркин.

По думите на Янев децата са използвани за политическа и етническа употреба с цел отстраняване на неудобния директор.

Още по темата

Според него зад тези протести стоят кметът на общината Ахмед Башев, местният мюфтия и апапи до Башев.

„Това, което се прави с децата в Рибново, може да се квалифицира по Наказателния кодекс като расова, етническа и религиозна омраза, за която би следвало компетентните органи да са предприели действия", призова Яне Янев.

"За голямо съжаление, моето категорично становище е, че ДАНС по казуса "Рибново" не си е свършила работата", добави обаче лидерът на РЗС.

"За насаждането на радикален ислямизъм в община Гърмен алармирах още преди две години, но компетентните институции продължават да проявяват пренебрежение и некомпетентност към проблема. Радикализацията придобива нови форми на агресия. Децата се използват за политически поръчки на Башев и неговите сподвижници в района срещу училищния директор Джуркин", коментира Янев.

"Искам чрез тази пресконференция да алармирам прокуратурата и българското общество, че се задава изключително опасен процес, който може да придобие размери, които държавата няма да да бъде в състояние да спре", предупреди още лидерът на РЗС.

Той беше категоричен, че ще поиска среща с окръжния прокурор в Благоевград Елка Атанасова на тази тема. През следващата седмица той ще поиска и разговор с главния прокурор Борис Велчев, защото счита, че въпросът е от национална значимост.

Депутатът призова и колегите си - народни представители от ГЕРБ, избрани в Благоевградския район, да не бъдат безмълвни и да вземат категорична позиция по тези въпроси, които определи като тежки и жизненоважни за региона.

В пресконференцията участва и бившият учител в училището в Рибново Недим Таламанов. Той заяви, че е пет години без работа, припомняйки, че е бил отстранен след подобни атаки, на каквито е подложен и сегашният директор на училището в Рибново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase