Снимка: sxc.hu

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши чешката "Енерго-Про" да придобие "Е.ОН България” ЕАД, съобщиха от антимонополното ведомство.

Ведомството е направило анализ на пазарите на производство и продажба на едро на електроенергия, пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение и доставка/продажба на дребно на електроенергия, за да установи как сделката би им повлияла.

Резултатите от проучването показват, че при производството на едро на електроенергия  "Енерго-Про България” ЕАД осъществява дейност с пазарен дял на произведената електроенергия от 0,4% предимно за износ. При продажбата на електроенергия "Енерго-Про България Трейдинг” ЕАД е новонавлизащ участник без реализирани сделки до момента.

На пазара на доставка/продажба на дребно на ток от участниците в сделката по придобиване е представено единствено дружеството „Е.ОН България енергийни услуги“ ЕООД, при това без да заема съществена позиция, заключават от КЗК.

На пазара на пренос и разпределение на електроенергия чрез линии за средно и ниско напрежение оперира само "Е.ОН България мрежи" АД по силата на издаден от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) лиценз за разпределение на електрическа енергия за Варна, Добрич и Североизточна България.

Заключението на КЗК е, че няма риск концентрацията между Енерго-Про и Е.ОН България да доведе до засилване на пазарната позиция на участниците, която да окаже неблагоприятно въздействие върху конкуренцията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase