Снимка: БТА

Зърнопроизводителите не приемат орязването на парите им в бюджета за догодина и продължават протестите си в цялата страна, съобщиха синдикатите сред среща с министър Мирослав Найденов.

Финансовата рамка на споразумението със зърнопроизводителите не е драстично променена, защити се министърът и уточни, че тя ще претърпи корекции само по схемата за националните доплащания на единица площ на зърнопроизводителите, която от 240 млн. лева се намалява на 100 млн. лева като национални доплащания.

Още по темата
Найденов даже подчерта, че на практика субсидията се увеличава с 20 млн. лева, а не се намалява.

Европейските субсидии са в размер на 782 млн. лева и заедно с националните от 100 млн. лева се равняват на 882 млн. лева, за разлика от миналогодишните, когато са били - 861 млн. лева, обясни той.

Зърнопроизводителите обаче бяха категорични – няма да приемат тази редуцирана рамка.

Те обясниха, че на практика парите им за декар се намаляват с около 5 лева. При 32,50 лв. на декар миналата година сега парите се намалявали до около 25 лева на декар.

"Това, за което протестираме и което очакваме, са не само пари. Зърнопроизводителите искат аргументи и повече морал. Надяваме се министерството да спази споразумението с нас, защото е нарушено доверието", коментираха синдикалните лидери.

Протестите в сектор "Земеделие" продължават за неопределен период от време, категорични бяха те.

2500 машини и 4500 души средно са участвали във вчерашните протести в цялата страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase