Снимка: Булфото
fallback

Пожарът, който вилня преди дни в Националния парк „Пирин“, е нанесъл щети за близо 3 млн. лева, обяви директорът на парка Валери Мечев.

Засегнати са 150 дка, като са пострадали основно треви и клек. Те ще се възстановяват по естествен начин, тъй като територията на пожара е в резерват, уточни Мечев.

Той бе категоричен, че има човешки фактор за възникването на пожара.

По думите му версиите са или за туристи, или за бракониери на диви кози, които биха имали интерес да посетят мястото.

"Дирекцията на парка не разполага с достатъчно охранители, които да следят за нарушители на територията му и за възникването на пожари. Към момента те са 30 души“, призна директорът на парка.

Oще по темата

Валери Мечев поиска още малките глоби за нарушителите на територията на Национален парк "Пирин" да се събират на място с фишове.

"Това ще облекчи тромавата процедура за санкциониране, по която в момента работим, трудно е и с чужденците“, призна директорът.

През миналата година най-честото нарушение е било каране на ски на непозволени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 12 години

Знаеш ли колко яде само хеликоптера на час? Качването на камиони и всякаква друга технике до Демянишка поляна и пр. да не е на гол ентусиазъм? Тия пари не са изхарчени за оценяване, а за транспорт и консумативи.Иначе е голям смях да се говори как щели да се възстановяват по естествен път, щото било резерват. Ако не беше в резервата, да не би някой да рекултивира ... айде стига, моля ви се. Няма рекултивиране на клек, това да не ти е култура от разсадник.

5

хуян

преди 12 години

Дабе да не са гасили с минерална вода Девин,тука има крадлък

4

Анонимен

преди 12 години

номер 1, знаеш ли при гасенето на такъв пожар какви ресурси се впрягат и колко е скъпо това?само за еднократно спасяване на турист в планината се харчат хиляди левове

fallback