Снимка: Архив, Булфото
fallback

Експлозии избухнаха в погребите край севлиевското село Ловнидол. Гърмежите, които продължават и в момента са започнали към 9,00 часа тази сутрин.

Взривил се е погреб на бивше военно поделение, в който са се намирали артилерийски снаряди. При селото, което е на 8 километра от Севлиево, има няколко склада, в които се съхраняват боеприпаси, стопанисвани от частна фирма.

"Около 3000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал", каза главният секретар на МВР Калин Георгиев пред Фокус.

Той допълни, че не разполага с информация за взривове в останалите складове и се надява това да не се случи.

Главният комисар уточни, че фирмата, която стопанисва складовете се занимава с ремонт на боеприпаси. "В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг – патрони, има и празни помещения", каза още Калин Георгиев.

По информация на БТА снарядите, които се взривиха тази сутрин, са били предназначени за унищожаване. Договорът за утилизацията им е предвиждал това вече да е сторено.

Няма данни за пострадали при експлозиите хора. Районът продължава да е отцепен от полицията, като не се допуска преминаване в периметър от около 2 километра. На мястото има и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От МВР съобщиха, че няма непосредствена опасност за хората в района и тяхното имущество.

Заради инцидента е създаден кризисен щаб с представители на местната власт и полицията, който се ръководи от областния управител.

На мястото са и главният секретар на МВР Калин Георгиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и директорът на огнеборците главен комисар Николай Николов.

Това е втори подобен инцидент за последните години. През 2008 г. се взривиха военни складове в Челопечене. Тогава сериозно пострадаха къщи в района, а инцидентът повдигна въпроси за безопасността на военните складове и начина на съхраняване на старите боеприпаси.

*Информацията е актуализирана към 14,10 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Анонимен

преди 12 години

"Самозапалихме'' складчето,за да не се разбере,че сме продали всичко.Сега ще си купим по един мерцедес и по една къща,а останалото ще отчетем на Другаря Премиер.Да живее България,страната на неограничените възможности!

113

Гарантирано от герб

преди 12 години

Едва ли някой се съмнява, че боеприпасите са продадени отдавна със закрилата на двете министерства - МО и МВР и сега се прави пушилка, за да не се разбере точната бройка, на кого как. Нищо тъпанарите /управляващи/ не знаят, че така както са продали нелегално на някой, макар и навън, тези боеприпаси, то родната ни мафия също си купува по същия начин от някой други после...бум... у нас... Галерия, колата на Диков..., колко още ..., а МВР мълчи, т.е. не разследва и не разкрива никого..

112

do 123

преди 12 години

KACAE NE ZA POLITIKA ,A ZA TOTALNO BEZXABERIE V CLADOVITE BAZI NA BOENNITE,KOITO VIDITE LI CTANALI 4ACTNI<A PAK V TQX DARJAT NE VAFLI I LOKYM ,A BOEPRIPACI,C IZTEKAL CROK NA GODNOCT<KOITO PAK CE OTREMONTIRALI PAK OT 4ACTNI FIRMI I CE TARGYVAT V EC.KOCATA DA TI NACTRAXNE OT NAGLOCTTA NA TAZI FIRMA,KOQTO GI REMONTIRA.AKO PRI RABOTA CTANE EKCPLOZIQ TEXNOLOGIITE NE CE CAGLACYVAT C GLAVNA INCPEKZIQ PO TRYDA.ZA6TO TOVA E TAKa V BG?

fallback