Снимка: Архив, Булфото

Експлозии избухнаха в погребите край севлиевското село Ловнидол. Гърмежите, които продължават и в момента са започнали към 9,00 часа тази сутрин.

Взривил се е погреб на бивше военно поделение, в който са се намирали артилерийски снаряди. При селото, което е на 8 километра от Севлиево, има няколко склада, в които се съхраняват боеприпаси, стопанисвани от частна фирма.

"Около 3000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал", каза главният секретар на МВР Калин Георгиев пред Фокус.

Той допълни, че не разполага с информация за взривове в останалите складове и се надява това да не се случи.

Главният комисар уточни, че фирмата, която стопанисва складовете се занимава с ремонт на боеприпаси. "В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг – патрони, има и празни помещения", каза още Калин Георгиев.

По информация на БТА снарядите, които се взривиха тази сутрин, са били предназначени за унищожаване. Договорът за утилизацията им е предвиждал това вече да е сторено.

Няма данни за пострадали при експлозиите хора. Районът продължава да е отцепен от полицията, като не се допуска преминаване в периметър от около 2 километра. На мястото има и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От МВР съобщиха, че няма непосредствена опасност за хората в района и тяхното имущество.

Заради инцидента е създаден кризисен щаб с представители на местната власт и полицията, който се ръководи от областния управител.

На мястото са и главният секретар на МВР Калин Георгиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и директорът на огнеборците главен комисар Николай Николов.

Това е втори подобен инцидент за последните години. През 2008 г. се взривиха военни складове в Челопечене. Тогава сериозно пострадаха къщи в района, а инцидентът повдигна въпроси за безопасността на военните складове и начина на съхраняване на старите боеприпаси.

*Информацията е актуализирана към 14,10 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase