През март зърнопроизводителите от цялата страна блокираха по-големите градове от страната. Протестираха отново заради неспазени споразумения от страна на правителството. Снимка: Архив, Булфото
fallback

Зърнопроизводителите поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради "недопустимо наглото и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 000 земеделски производители: „Да кротуват, че да не вадя сатъра!”.

Вчера финансовият министър заплаши фермерите, че ако стачкуват, ще им отнеме и парите, предвидени в бюджет 2012. В него средствата за бранша са намалени с 230 млн. лв. заради преразпределянето им по други сектори в земеделието, като зеленчукопроизводство и пчеларство.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите имат и още една причина за исканата оставка. Вчера имаше заседание на Комисията по земеделие и гори, която разглежда проектобюджета.

Oще по темата

На обсъждането от асоциацията попитали Дянков дали се отказва от подписа си под финансовата рамка за сектор „Земеделие“, която подписа 20 дни преди изборите.

Категоричният, публичен отговор на министъра на финансите бил: „Да, отказвам се!”.

Зърнопроизводителите искат оставката на Дянков в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, на когото земеделците задават няколко въпроса.

"Ще се докаже ли отговорното държавническо мислене с изпълнение на подписаните договорености? Или гражданското общество на земеделските производители да прецени само колко струват преговорите, подписите и политиката за смачкване на работещи сектори и тези, които се мъчат да заработят в земеделието, докато не им се каже: мълчете, че иначе по-лошо".

Зърнопроизводителите питат и останалите държавници, подписали споразуменията със сектора, отказват ли се от отговорните си подписи.

В момента се водят разговори между ръководния екип на Министерството на земеделието и храните и браншовите организации, подписали договорката за бюджетната рамка за земеделския сектор за 2012 г.

Преди нея председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Стелиян Стоянов коментира, че иска да чуе мнението по субсидията за сектора и от другите браншови организации.

По думите му орязаният бюджет за 2012 г. ще намали приходите на зърнопроизводителите, а оттам – и на собствениците на земя.

„По-малко средства за производство и ще намали производството на земеделска продукция. И да има, и да няма протести, ще се намали производството и ще подтисне всички сектори“, коментира още Стоянов преди срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

смахон дянков

преди 12 години

Аз не се научих да се подписвам, щото като ученик в бележника се подписвах тате. И сега това е на тате подписа, не е моят. Отказвам се от подписа на тате - него да дирят

198

ТКЗС

преди 12 години

Тая сволачь добруджанска - арендаторите са алчни и тъпоъгълни. Нямате представа за каква байганьовщина иде реч. Дано не ви се наложи да се сблъскате с подобно творение адово. Вярно, не всички са така, но повечето са направо - къртят мивки.

197

Анонимен

преди 12 години

В родното земеделие има много трески за дялане. Това, което се случва сега е следствие от неусвояване на фондовете отпуснати за развитие на тоя бранш-един от основните заедно с туризма в икономиката на малка България.Лично познавам много частни зърнопроизводители, които се отказаха от това да преливат от пусто в празно.Акулите земеделската мафия просто ги изядоха. Така че, никак не ви съчувствам. Троянският край буквално е изкупен от бивши партийни и парламентарни звезди.Техни са всички мандри.

fallback