Снимка: Булфото

Ръководството на СДС представи на пресконференция в централата си хора, които твърдят, че са видели как се подменят бюлетини на изборите в плевенското село Бохот.

За случая съобщи председателят на СДС Мартин Димитров в деня след втория тур на изборите. Тогава той разказа, че камера е запечатала как представители на ГЕРБ подменят бюлетини в местното училище. Записът вече е в прокуратурата.

Днес Илияна Иванова, която е застъпник на Найден Зеленогорски в селото, разказа, че е видяла как една от жените, член на СИК, е подменяла бюлетините за кмет на община и на селото на гласоподавател, докато той пуска в урната бюлетината си за президент.

Още по темата

"Подадоха му едната бюлетина за президент да пусне в урната, а другите две бяха подменени с бюлетини, които са на бюрото пред нея. Това се повтори и с една госпожа. В следващия момент сигнализирах на председателката на комисията, която прекрати гласуването за определено време и намери в купчините празни бюлетини една маркирана с №2. А в чорапа на жената, която подпечатваше бюлетините, беше открита още една", добави Иванова.

Кандидатите за общински съветници Ралица Иванова и Христо Таслаков пък са гледали записа от камерата в училищната стая, на който според тях се вижда как се подменят бюлетините.

Таслаков посочи, че камерата е била поставена в ъгъла зад секционната комисия и от записа ясно се виждало как жената, подпечатваща бюлетините, ги подменяла.

"Искаме касиране на изборите, твърдим, че във всички секции са правени фалшификации и манипулации", каза на свой ред неуспелият кандидат на сините за Плевен Найден Зеленогорски.

"Този механизъм не е разработен от жениците от Бохот, представителките на ГЕРБ, а на много по-високо ниво и е използван в цялата страна", твърди той.

Според Зеленогорски в Плевенско е било необходимо да се подменят само по три бюлетини в секция, за да победи кандидатът на ГЕРБ.

"Ако не беше тази подмяна, щях да спечеля убедително", каза Зеленогорски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase