Медиците отдавна алармират, че има недостиг на специалисти в страната. Снимка: Архив, Булфото

Болниците в България са пред криза заради острия недостиг на анестезиолози. В голяма част от лечебните заведения работят под половината от необходимите специалисти, които могат да поставят упойки.

В България са необходими около 1700 анестезиолози, а в момента работят 750, предупреждават медици.

В клиниката по реанимация на Окръжната болница в Пловдив минават най-тежките случаи, за които денонощно се грижат анестезиолози и медицински персонал. В нея се усеща остра нужда от специалисти.

„Специалността на анестезиолога е отговорна, натоварена и ниско платена, затова почти никой не иска да я практикува”, заяви пред Dnes.bg началникът на реанимацията в пловдивската Окръжна болница д-р Сребрин Сребринов, който също работи като анестезиолог.

Преди два дни в отделението е прието малко момче, получило тежка травма след падане от колело. За него се е погрижил анестезиолог, който е давал извънредно 12-часово дежурство.

До преди година специалистите в болницата, които са поставяли 10 хиляди упойки годишно, са били 22-ма, сега те са едва десетима.

Едни от тях за заминали да работят в чужди държави, а други са избрали добре платена работа с по-малко натоварвания в частни клиники.

„За съжаление здравеопазването в България захранва здравните заведения на Запад”, смята д-р Сребринов. 

Според него е необходима нова техника, по-добри условия на труд и по-добро заплащане, за да се задържат специалисти.

Междувременно от здравното министерство са обявили прием без изпит за специалност „Анестезиология”, с цел привличането на повече студенти. Въпреки това желаещите са малко.

Лекарите се надяват предвидените средства в бюджет 2012 за следващата година да повишат тяхното заплащане и подобрят условията на работа. В противен случай текучеството на кадри ще продължи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase