Снимка: БТА
fallback

Автограф от президента на Бразилия Дилма Русеф получи Държавният военноисторически архив във Велико Търново, който днес отбелязва 60-годишен юбилей.

Подписът е поставен върху каталог от изложбата "Българските корени на Дилма Русеф", която бе подредена в Регионалния исторически музей в Габрово по повод на посещението на държавнияглава на Бразилия.

В експозицията са показани шест документа, свързани с нейния родственик генерал Руси Русев, който е бил министър на войната от началото на 1943 до пролетта на 1944 г., когато подава оставка от поста и преминава в запаса, поясни директорът на архива Светлин Радев.

"Ръководство за водене на успешен бой с турците" отпечатано през 1876 г. и 72 наборни военни книги от 1915 г. до 1930 г., водени от Военното окръжие в Русе, са най-новите попълнения във военния архив.

Наборните книги съдържат ценни данни за образованието, професиите, семейното положение, здравния и социалния статус на хиляди русенци, подлежащи на военна служба през средата на миналия век.

В Държавния военноисторически архив се съхраняват над 75 милиона документи, включени в общо 425 200 архивни единици от 3405 фонда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

галактика

преди 12 години

Бразилският президент беше в Турция 3 дни.Отношенията между двете страни са на принципа на взаимния интерес, имат прилика по отношение на икономическия разтеж и стабилност.Планира се стокообменът от 1,7 млрд долара да нарасни на 5 млрд долара. У нас тя просто си загуби времето... У нас такива неща не се планират, у нас е когато каквото и както дойде. У нас просто няма икономика, нито стремеж към нейното развитие. Е от там се тръгва за каквото и да било друго!

14

Анонимен

преди 12 години

Левите променят света. Да доизринем синята *** и последната им опора Боко тиквата.

13

Нахиде Дениз

преди 12 години

Аз пък разбрах, че в Турция е имало огромен брой бизнесмени от Бразилия, които са кацнали със самолет в Анкара преди президента си, без да им дреме ,че тя е минала и пез България!

fallback