Снимка: Булфото
fallback

Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа” са задействали процедурата по събиране на подписка за ефективни стачни действия в БДЖ, съобщиха от КНСБ.

Синдикатите са недоволни от обявената приватизация на товарните превози. В БДЖ се подготвят масови съкращения, извеждане на дейности като охрана, почистване и ремонт, както и продажбата на почивни станции, се посочва в обръщението на КНСБ.

Около 20% от персонала на БДЖ ще бъде съкратен, каза пред Investor.bg Димитър Динев, председател на стачния комитет на Съюза на железничарите в България. Подготвяната стачка според него може да се случи най-рано след 1 октомври.

Според КНСБ преговорите за заем между железницата и Световната банка са провалени. „Заемът трябваше да бъде получен преди месеци, но това не се случи”, допълни Динев.

Председателят на Съвета на директорите на Холдинг "БДЖ" Владимир Владимиров обаче опроверга пред БНР твърденията, че железниците няма да получат кредита от финансовата институция.

„Отношенията със Световна банка са изключително коректни. Споразуменията са финализирани. Най-вероятно до края на годината ще има следващ борд на Световната банка, на който този проект може да влезе, ако правителството прецени”, каза Владимиров.

Синдикатите обаче се опасяват, че може да се стигне до умишлен фалит на компанията с цел разпродажба на активите на дъщерните дружества на занижени цени.

Още икономически новини от България в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Локомотивно депо Дг

преди 12 години

А кога ще хванат поне част от крадците на нафта от Локомотивно депо Димитровград:Живко Димитров Вълков - лок. машинистАнтон Гочев Тончев - пом. машинистВеселин Георгиев Тенчев - депомайсторВеселин Паунов Димитров - лок. машинистКрасимир Стойнов Димов - лок. машинистБорислав Добрев Петков - лок. машинистЙордан Николов Шивачев - лок. машинистШенол Бекир Юсеин - лок. машинистВойно Иванов Войнов - лок. машинистХристо Пенев Пантелеев шлосерАнгел Николаев Ангелов - шлосерИ това са само част от крадците на нафта от депото.И също така кога ще уволнят от депото брокера-разносвач и клюкар на вътрешно-фирмена информация инж. Петър Юлиев Борисов - Рък. сектор Експлоатация. - Много хора от Димитровград извън системата на БДЖ знаят вътрешнофирмена информация за Лок. депо Дг, която не би трябвало да е обществено достъпна, благодарение на това лице.

42

Xaxo

преди 12 години

Кой и къде е казал, че желазницата трябва да е на печалба?В кой учебник го пише?Могат да печелят само товарните превози и тъкмо те се унищожават, за да бъдат продадени.Няма вагони за товарите и се отказват превози, а се предвижда да се намаляват още повече?Пътническите превози никъде не са на печалба, или ако трябва да са то билетите ще трябва да скочат с пъти.Един електроинженер с правоспособност, осигуряващ безопасност на превозите, денонощно на разположение на службата получава 550 лв???

41

lolo

преди 12 години

bdz e istorij

fallback