В писмо до медиите изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Мария Михалева заявява, че е решила да си подаде оставката, за да не поставя „повече в напрежение и неудобна ситуация от обяснения“ министър Трайчо Трайков и правителството.

Според Михалева името й е замесено "тенденциозно" в междуфирмен конфликт и е било „нечистоплътно използвано за политически атаки срещу държавното дружество“ и лично срещу енергийния министър.

Шефката на "Слънчев бряг" АД обяснява, че преди да бъде назначена на поста преди година и половина, документите и дейността й в Алма Тур са били щателно проверени и конфликт на интереси не бил открит.

В частната фирма тя се занимавала с организационна дейност в областта на туроператорската работа - „и това никога не е имало каквито и да било пресечни точки с ролята ми в “Слънчев бряг” АД“, пише Михалева.

„Сегашната твърде неприятна ситуация се използва от определени лица, които преследват политически или частно икономически интереси. Те са готови на най-грубо манипулиране на публичното мнение с една определена цел – да прехвърлят междуфирмен конфликт на гърба на държавата и така да предизвикат преврат в “Слънчев бряг” АД, а може би и по-нагоре“, посочва тя в изявлението.

Още по темата

Причината Михалева вижда в започналата „за пръв път от 10 г. тотална ревизия и проверка на всички закононанарушения и злоупотреби, извършени с държавно имущество в един от най-големите курорти в Европа“.

Тя обяснява, че очаквано работата по „пречистване на сивата икономика" в Слънчев бряг е срещнала "огромна съпротива, която няма политически цвят, а ясно изразен икономически интерес.“

Михалева дава за пример последния скандал със Съюза на хотелиерите от началото на лятото, когато те „уж под формата на корпоративно недоволство трябваше да предизвикат премахването на “Слънчев бряг” АД като средство за някакъв държавен контрол в комплекса.“

Тя изтъква, че в случая конфликтът между Алма Тур Флай и Bulgaria Air засяга не само Слънчев бряг, а и почиващите в Златни пясъци и по курортите във Варненска и Добричка области, които бяха блокирани на Летище Варна.

„Според моето скромно мнение проблемът с руските туристи се преставя превратно пред обществеността и медиите. Неконтролируемото “демонизиране” на единия участник в проблема, т.е. “Алма Тур”, е търсен ефект, който обаче не почива на обективна преценка. Каква е причината за възникналия “скандал”, с какви мотиви, той бе провокиран точно сега, в края на най-успешния сезон и в навечерието на изборите, предстои да се разбере.“

"Предстои да се разбере и кой направи държавата заложник в частните си интереси и какви точно са те", пише още Михалева.

На финала тя заявява: „излизам от Слънчев бряг с чиста съвест на достойно свършена работа в полза на България и родния ни туризъм.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase