Снимка: Архив Булфото

Гърци масово регистрират фирмите си у нас и така се опитват да избягат от тежките данъчни условия в южната ни съседка. Това показват наблюдения на туроператори от Сандански. Повече от двайсет предприятия от леката и мебелната промишленост вече са преместили дейността си в курортния град. В Троян пък гърци отварят дървопреработващи предприятия, а в Сливен цехове за производство на белина и стоки за бита, посочва БНТ.
Освен предприятия гърци местят у нас и фирмите си за транспорт. Според туроператори страната ни вече се използва като база за внос и износ на стоки от трети страни. Така бизнесът в южната ни съседка се опитва да укрива данъци.

Ангелос Котас от десет години живее в Сандански с гръцката си пенсия от 2 хиляди евро. По думите му неговите сънародници регистрират фирми в България, защото са хитри и изобретателни.

“Правят си фирми и купуват коли с българска регистрация, защото, като имат фирма, имат и кола, и отиват в Гърция, карат коли, без да плащат акцизи и данъци на митниците, щото в Гърция е доста скъпо”, казва Котас.

Освен че преместват предприятията си в България, гърци масово търсят и земеделски имоти с идеята да развиват бизнес в сферата на земеделието и да наемат евтина работна ръка.

Десетки гърци вече са си купили парцели и жилища в Сандански и селата наоколо.

“Сделките, които лично аз съм превела и изповядала пред нотариатите, не са малко. Купили са си жилища предимно хора, които излизат в пенсия, хора, които движат някакъв бизнес”, казва Анастасия Джинджиева, туроператор.

Почти 6 пъти за последните три години е намалял потокът от гърци, които идват в Сандански да почиват и да пазаруват.

Няма, и да мине някой, гледа да вземе само кашкавалче и сиренце и дрехи почти не купуват, казва Виолета Личкова, търговец.

Гръцки гражданин, дошъл у нас, обяснява: В Гърция непрекъснато скачат цените, не са никога стабилни и затова се налага да идваме в България, купуваме само храна и стоки от първа необходимост.

В момента предимно млади хора напускат южната ни съседка. А българите, които работят там, са на кръстопът, разказват близките им.

Много е трудно, няма работа, всичко е скъпо преди ние с тяхна помощ прекарвахме, сега с наша помощ те, казва Димитрина Витанова.

Роднини пращат за Гърция предимно стоки от първа необходимост, а през зимата българите се връщат у нас, за да спестят от разходите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase